Перші й останні кроки президентів України на посаді

Читать на русском

Передача влади після президентських виборів – процес непростий. З одного боку є вже обраний глава держави, який «рветься в бій», але ще не має повноважень, а з іншого – є чинний, який має повне право ухвалювати будь-які рішення. Петро Порошенко не нудьгував у останні дні на посаді, за що його активно критикували й закликали «здати ключі» від Банкової. Тепер Володимир Зеленський офіційно став президентом і наводить свої порядки, навіть скасовуючи деякі укази Порошенка. «Слово і Діло» вирішило подивитись, як три останніх президенти України проводили перші й останні дні на посаді: які укази підписували, які законопроекти вносили, кого призначали.

Віктор Янукович

Віктор Янукович офіційно вступив на посаду президента України 25 лютого 2010 року. З першими рішеннями як глава держави він тягнути не став: у перші два дні були підписані укази про невідкладні заходи з подолання бідності, про створення Національного антикорупційного комітету, про створення комітету з економічних реформ.

Перші п'ять кадрових призначень також були в день інавгурації – Янукович призначив Ірину Акімову, Юрія Ладного, Станіслава Скубашевського, Олега Рафальського та Анну Герман заступниками глави Адміністрації президента. А Верховній раді Янукович в першу чергу запропонував ратифікувати Угоду з Росією з питань перебування Чорноморського флоту РФ в Україні, причому визначив цей законопроект як невідкладний.

Але 1 березня Янукович як президент поїхав не до Росії, а до Брюсселя, там він зустрівся з керівництвом Європейського союзу: президентом Єврокомісії, Європейської ради, Європарламенту та представником ЄС із закордонних справ.

До самого кінця президентської каденції Янукович не досидів, в кінці лютого «легітимний» втік з України. Верховна рада 22 лютого ухвалила постанову про його самоусунення з посади глави держави. Тому «фішка» останніх указів Януковича в тому, що він не знав, що вони останні.

Ще на початку лютого Янукович подавав до Верховної ради законопроект про ратифікацію договору про співпрацю між Україною та Парагваєм. Останні два укази були підписані буквально напередодні втечі з Києва: Янукович оголосив траур за загиблими 22-23 лютого, а також присвоїв ім'я Євгена Березняка військово-дипломатичної академії.

Крім того, 19 лютого Янукович змінив начальника Генерального штабу Збройних сил України, звільнив командувача ВМС і означав заступника секретаря РНБО.

Петро Порошенко

Інавгурація Петро Порошенко відбулася 7 червня 2014 року. У той же день він підписав указ про прийняття повноважень головнокомандувача ЗСУ. 10 червня був указ, який стосувався Адміністрації президента, ще через кілька днів Порошенко оголосив траур, потім затвердив склад Національної безпеки і оборони.

Перші п'ять кадрових рішень Порошенко було прийнято 10 червня: Юрія Онищенка звільнили з посади посла Норвегії і призначили першим помічником президента, Борис Ложкін став главою Адміністрації президента, а Геннадій Зубко та Олег Рафальський – його заступниками.

Свій перший президентський візит Порошенко здійснив в Страсбург, де виступив перед Парламентською асамблеєю Ради Європи.

Верховній раді Порошенко в першу чергу запропонував заснувати орден Героїв Небесної Сотні, внести зміни до Конституції щодо повноважень органів державної влади і місцевого самоврядування, затвердити указ про часткову мобілізацію, а також ратифікувати угоди з Австралією і Нідерландами (після катастрофи MH17 на Донбасі).

З останніх п'яти законопроектів (ратифікації, внесення змін в закон і угоду), які Порошенко вносив до парламенту, жоден з них не був прийнятий: їх або відкликали, або відхилили. А укази екс-президент підписував до останніх днів на посаді. Порошенко, зокрема, затвердив символіку Державного бюро розслідувань, привласнив дипломатичний ранг надзвичайного і повноважного посла Георгію Логвинського, звільнив Олександра Турчинова з посади секретаря РНБО, а також звільнив главу АПУ та його заступників.

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський лише дев'ять днів на посаді глави держави. За цей час він відзначився тим, що підписав указ про дострокові вибори до Верховної ради, надав громадянство України кільком людям (і повернув його Міхеілу Саакашвілі).

Крім того, Зеленський звільнив Віктора Муженка з посади начальника Генштабу ЗСУ та призначив замість нього Руслана Хомчака. Також він призначив Андрія Богдана главою Адміністрації президента, а Сергія Трофимова – його заступником. Сергій Шефір призначений помічником глави держави.

Співпраця з парламентом у нового президента поки не склалася, два законопроекти, які Зеленський вніс, не включили навіть до порядку денного. Відзначимо, що 29 травня, за словами представника президента в Раді, Зеленський вніс закон про імпічмент.

Перший закордонний візит Зеленського як президента відбудеться 4-5 липня, це буде Брюссель. Там він зустрінеться з президентом Європейської ради Дональдом Туском, генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та іншими європейськими політиками.

Нагадаємо, Володимир Зеленський провів зустріч із представниками місії Міжнародного валютного фонду в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: