Чому Кучма пішов із переговорного процесу та що буде з Мінськими угодами?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Кучма був останнім підписантом Мінських угод. Представника ОБСЄ відкликали ще раніше, а чим завершилася історія із Захарченком і Плотницьким, усім відомо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи завершення роботи Леоніда Кучми в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі.

«Вихід Кучми є певним маркером глибокого глухого кута й кризи мінського переговорного формату. Сам Кучма добре розуміє, що в найближчі два роки навряд чи щось зміниться в цьому питанні. В Україні наближаються вибори – спочатку президентські, потім парламентські. Після них потрібно буде формувати коаліцію, а потім стартують місцеві вибори», – зазначив Бортник.

Експерт припустив, що Кучма міг вирішити для себе, що немає сенсу ще два роки просто брати участь у цих переговорах.

«Вік і статус підштовхують його до такого рішення. Проте ключовою причиною все ж був не вік, а безперспективність цього переговорного формату на найближчі два роки й небажання Кучми потім бути офірним цапом у цій ситуації. Це не того рівня політик», – уточнив він.

На його думку, вихід Кучми та Хуга означає, що після завершення виборчого циклу в Україні щось змінюватимуть.

«Звісно, всі дивитимуться на результати виборів. Можливо, після них перейдуть до переформатування мінського переговорного процесу в частині учасників, місця, самих угод, які можуть бути серйозним чином доопрацьовані й деталізовані», – підкреслив політолог.

Не віриться, що будуть нові угоди, оскільки все-таки Мінські домовленості пов'язані з резолюцією Ради безпеки ООН, додав він.

«Однак істотне доопрацювання Мінських угод, їх деталізація цілком імовірна», – резюмував Руслан Бортник.

Відзначимо, спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік на прес-конференції оголосив, що українська делегація має отримати нового керівника.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: