В АП розповіли деталі законопроекту про «незаконне збагачення»

Читать на русском
Новий законопроект про незаконне збагачення збільшує розмір необґрунтованих активів, за яким наступає кримінальна відповідальність.
Руслан Рябошапка

Новий законопроект про «незаконне збагачення», який вніс президент Володимир Зеленський, запроваджує процедуру конфіскації так званих необґрунтованих активів у цивільному-правовому порядку, а також передбачає кримінальну відповідальність за «незаконне збагачення».

Про це на брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка, повідомляє «Слово і Діло».

«(Законопроект) передбачає зовсім інших підхід, не лише кримінальну відповідальність, а й можливість конфіскації чи стягнення у дохід держави так званих необґрунтованих активів. Ця норма вже є у законодавстві, у Цивільному процесуальному кодексі. Вона включена туди ще у 2015 році, але те формулювання, яке сьогодні є в законі, воно не давало можливості його застосовувати на практиці», – розповів Рябошапка.

За його словами, у цьому законопроекті було змінено формулювання, що дозволить застосовувати цю конфіскацію у цивільному-правовому порядку. Заступник глави АП додав, що вказаний підхід є сучасним і застосовується в багатьох країнах, зокрема, у Великобританії. Також, на думку Рябошапки, цивільна конфіскація повністю знімає ризики з презумпції невинуватості, оскільки у такому випадку він не застосовується.

«Цивільна процедура, крім того, є значно швидшою та ефективнішою... Цивільна процедура також дає можливість ретроспективного застосування, тобто застосування цих норм у минулому. Тепер, власне, що я говорив, що ті справи, які були раніше відкриті Національним антикорупційним бюро та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, ці матеріали можуть бути використані знову. І в порядку цивільної процедури НАБУ і САП можуть звернутися до суду з тим, щоби стягнути ці необґрунтовані активи у дохід держави», – підкреслив заступник глави АП.

Водночас, як пояснив Рябошапка, кримінальна відповідальність за незаконне збагачення наступатиме, коли цей розмір активів є значним – біля 11,5 млн грн. За його словами, вони пішли на такий крок, щоб пріоритезувати зусилля наших антикорупційних органів і щоб органи не займалися «дрібними справами».

«Все, що менше 380 тисяч євро, але перевищує 30 тисяч євро, все розглядається в порядку цивільної процедури і в порядку стягнення в дохід держави необґрунтованих активів у цивільно-правовому порядку. Санкція (за незаконне збагачення – ред.) дуже жорстка від 5 до 10 років позбавлення волі», – розповів чиновник.

За словами Рябошапки, цивільна конфіскація виглядатиме наступним чином: «НАБУ на основі свої матеріалів готує позов, порівнюючи доходи та активи чиновника. Далі позов подається до Вищого антикорупційного суду України і прокурори САП представляють ці матеріали у ВАСУ. Антикорсуд розглядатиме ці справи не одноособово, а колегіально у складі 3 суддів. У суді детективи і прокурора мають пояснити, чому ці активи є необґрунтованими і як вони пов'язані з особою, щодо якої подали позов».

Крім того, як стверджує заступник глави АП, вказаний законопроект погоджений з представниками Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, у Зеленського розробили законопроект про незаконне збагачення. Раніше у НАБУ підбили підсумки закриття справ про незаконне збагачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: