Скасування статті про незаконне збагачення: страхи Заходу та загроза для України

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Ця стаття для наших західних партнерів створювала хоча б ілюзію, що відбуватиметься боротьба з корупцією в Україні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи критику з боку ЄС, США та МВФ всіх представлених законів про незаконне збагачення.

«Ця стаття дозволяла нашим західним партнерам мати хоча б якесь відчуття того, що з корупцією в країні боротимуться. Хоча за весь час існування норми ми бачимо, що нікого не притягнули до відповідальності. Ані щодо Розенблата, ані щодо інших до кінця справи не доведені. Це говорить про те, що стаття марна й питання завжди впирається у виконавця», – зазначив Гавриш.

При цьому він підкреслив, що начебто до НАБУ США лояльні, хоча там також є різні люди. Але якщо Ситник відстоював інтереси боротьби з корупцією, то Холодницький більше відстоював інтереси можновладців. Відповідно, на Заході бачать, що є конфлікт.

«Отже, посадити нікого не можуть. Але навіть якби Холодницький пропустив, то справа дійшла б до суду, й там якраз усе й поховали б. Тому все це не працювало», – уточнив експерт.

Головний страх західних інвесторів, зокрема Світового банку, ЄБРР, МВФ, організацій, які підтримують Україну фінансов, полягає в тому, що їхні гроші просто розкрадуть, додав він.

Боротьба з корупцією: що в своїх програмах обіцяють кандидати в президентиБільш ніж половина кандидатів у президенти дали обіцянки щодо боротьби з корупцією. Дехто обіцяє навіть смертну кару.

«Є побоювання, що з ними не розрахуються за боргами, тому що все розкрадуть. Відповідно, вони запропонували певну схему робіт. Ця стаття – важлива частина цієї роботи. Вони також лобіювали створення Антикорупційного суду, створення вертикальної системи, щоб можна було саджати корупціонерів. Тому скасування статті є сигналом для них про те, що щось іде не так, як вони розраховують», – пояснив фахівець.

Тобто позиція прагматична, вони побоюються, що Україна не поверне борги. Грубо кажучи, гроші розкрадуть, а потім Україна оголосить дефолт, скаже, що немає коштів розрахуватися. При цьому ніхто нічого не може зробити з країною, яка не може розрахуватися, підкреслив він.

«Пробачити борги, списати. Хтось із працівників ЄБРР, МВФ отримає щонайменше догану за те, що вони ці гроші взагалі видали. Тому зараз західні партнери намагаються натиснути на Україну хоча б критикою. Це сигнал про те, що вони незадоволені, і якщо це питання не вирішиться, то наступний кредит від МВФ Україні отримати буде дуже складно. Якщо Україна хоче залучати ще гроші інвесторів, то доведеться вирішувати це питання, подобається нам це чи ні», – резюмував Олег Гавриш.

26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Відзначимо, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили в 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій із візової лібералізації, а також одним із зобов'язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Що обіцяють кандидати в президенти для боротьби з корупцією – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: