Дев'ять обіцянок за один ефір: Вакарчук уперше прийшов на політичне ток-шоу

Читать на русском
Святослав Вакарчук вперше прийшов на політичне ток-шоу. Відразу видно, що досвіду небагато, співак дав дев'ять обіцянок.
Слово і Діло

Святослав Вакарчук, який збирається балотуватися до Верховної ради зі своєю партією «Голос», 30 травня вперше прийшов на політичне ток-шоу – «Право на владу». Незважаючи на те, що співак уже був народним депутатом (нехай і недовго) відразу видно, що політичного досвіду в нього небагато: за час виступу в програмі він дав одразу 9 обіцянок (схожа історія була з Володимиром Зеленським та його командою під час виступу на ток-шоу). «Слово і Діло» розповість, що це за обіцянки.

Відразу Вакарчук став на ті ж граблі, що й багато інших народні депутати. «Ми вважаємо, що олігархів потрібно відтіснити від влади. І, до речі, перший наш закон, який ми хочемо запропонувати Верховній раді – буде закон про обмеження влади олігархів. Ми його називаємо закон проти олігархів або про деолігархізацію», – пообіцяв Вакарчук. Такожо він запевнив, що боротиметься з олігархами.

Обіцянка абсолютно не нова, схожі вже давали депутати восьмого скликання парламенту. Наприклад, у Радикальної партії є програмна обіцянка запровадити кризовий податок для олігархів. Всі члени фракції її провалили, оскільки за роки роботи не внесли відповідний законопроект. Сергій Рудик у своїй програмі обіцяв ввести спеціальний податок для олігархів зі східних областей, для відновлення зруйнованої інфраструктури та підтримки армії. Але він також не вніс такої ініціативи.

У «свободівців» була обіцянка покрити військові витрати країни за рахунок оподаткування надприбутків олігархів. Політична сила навіть внесла законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо справляння військового збору)», який зобов'язує олігархів платити військовий збір. Однак на розгляд Ради його не винесли.

Для кого Вакарчук стане конкурентом та що буде інтригою?Святослав Вакарчук, лідер гурту Океан Ельзи, збирається йти на парламентські вибори зі своєю командою. 16 травня співак презентував свою партію Голос.

У 2015 році Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова зареєстрували в Раді законопроект «Про засади державної стратегії деолігархізації України на 2015-2020 роки». Суслова пообіцяла домогтися його розгляду, натомість документ був відхилений і знятий із розгляду – запеванення провалене.

А Олег Ляшко, хоч і виконав свою обіцянку зареєструвати законопроект про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування корупційних схем олігархів, але це нічого не дало. Постанову відхилили й зняли з розгляду. Тож успіхів у парламенту в боротьбі з олігархами поки немає.

Крім того, Вакарчук пообіцяв показати кошти, на які існує його партія «Голос» (і знову-таки сказав, що не буде просити підтримки у олігархів): «Перший, хто почав давати гроші на нашу партію – це Святослав Вакарчук. Ці всі гроші будуть офіційно показані. Я точно обіцяю в цій студії й перед усіма: ми не збираємося працювати й просити нічого, тим більше фінансової підтримки, в одного з тих, кого вважають олігархами».

Хто входить до команди Вакарчука, ми поки не знаємо, але він пообіцяв, що прізвища буде оприлюднені на офіційному сайті й особисто ним представлені на з'їзді. Також він заявив, що в його команді не буде людей, які займатимуться незаконною діяльністю: «Я вам обіцяю, якщо підтвердяться будь-які факти, що хтось, хто є в нашій команді, або з тих, хто працює з нами, був задіяний в таких речах (в «чорних» кампаніях проти інших політиків – ред.), в речах проти людської гідності, й це буде доведено, то таких людей не буде в нашій команді».

Схожі обіцянки давав і Володимир Зеленський, коли був ще кандидатом у президенти: він запевняв, що піде у відставку, якщо його оточення вдаватиметься до корупційних дій в оборонній сфері, а також, що оточення президента, яке використовуватиме корупційні схеми, буде ув’язнене.

До речі, обіцяні президентом Зеленським речі команда Вакарчука підтримуватиме у Верховній раді, але «якщо він робитиме ті речі, які не відповідають його обіцянкам, ми будемо змушувати відповідати його перед виборцями». У передвиборчій програмі партії «Голос», згідно з обіцянкою Вакарчука, буде записаний курс до Європейського союзу й НАТО.

Своїм завданням Вакарчук назвав не допустити узурпації влади. На його думку, Рада має бути центром стабільності з точки зору державної безпеки, а влада має належати народу.

Нагадаємо, раніше ми писали, чим запам'яталася робота Святослава Вакарчука в парламенті шостого скликання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: