Вакарчук знову йде до Ради: чим запам'яталося його попереднє депутатство

Читать на русском

Фронтмен групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук створив свою партію «Голос» і збирається брати участь у дострокових парламентських виборах. Це друга спроба Вакарчука стати політиком, не рахуючи невдалого походу на вибори президента. Можливо, хтось не пам'ятає, але співак уже був народним депутатом: у листопаді 2007 року він був обраний до Верховної ради шостого скликання в складі блоку «Наша Україна – Народна самооборона». Щоправда, в цьому статусі Вакарчук протримався менш ніж рік, у грудні 2008-го він добровільно склав повноваження. «Слово і Діло» розбиралося в його успіхах за час роботи в Раді.

Але похвалитися Вакарчуку особливо нічим. За 11 місяців своєї роботи він не подав жодного законопроекту й жодного депутатського запиту. На його рахунку лише дві правки: до закону «Про рекламу» (щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв), яка була врахована, а також відхилена правка до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення організаційно-правових основ виявлення, попередження та припинення діяльності організованої злочинності та корупції».

Вакарчук був присутній на 71 пленарному засіданні Ради, 56 разів його в сесійній залі не було, лише п'ять разів виступав із місця. Одного разу Вакарчук закликав ухвалити законопроект «Про рекламу» (до якого подавав правку). І чотири рази він сказав «за», зокрема, коли розглядалося звільнення Віктора Януковича з посади прем'єр-міністра та призначення Юлії Тимошенко на цю посаду.

Із законів Вакарчук, зокрема, підтримав ратифікацію угоди з Європейським співтовариством про спрощення оформлення віз, ратифікацію протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі, а також постанову про засудження військової інтервенції Росії на території Грузії. Серед законів, які не знайшли підтримки Вакарчука, – створення тимчасової слідчої комісії Ради з розслідування висвітлення в ЗМІ можливих порушень законодавства та прав людини міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

Нагадаємо, в партії «Голос» озвучили 10 вимог до кандидатів у депутати, за якими формуватиметься список для участі у виборах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: