Для кого Вакарчук стане конкурентом та що буде інтригою?

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Українська державність та політичний процес потребують свіжих кадрів. Понад 10 років тому Вакарчук робив першу спробу зайти в політику, але тоді він був частиною чужого суб’єкта. Зараз він хоче зайти в політику як лідер, як людина, що впливає на процес.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із політики Олександр Солонтай.

«Наразі Вакарчук не входить у політику, щоб просто стати її частиною, а претендує на перші ролі, адже є людиною з позитивною національною впізнаваністю у всеукраїнському масштабі», – зазначив Солонтай.

На його думку, позитивна впізнаваність перевищує впізнаваність людей, які в політиці на перших позиціях.

«Це означає, що крім появи нових людей із Вакарчуком, посилюється конкуренція в політиці та боротьба за лідерські позиції», – додав він.

Вакарчука розглядали як кандидата на президентські вибори. Верховна рада для нього доступний рівень, він може претендувати на позитивний результат, уточнив експерт.

Вакарчук заявив, що йде в політику: реакція соцмережМузикант Святослав Вакарчук заявив, що йде в політику. Але знову нічого не сказав про свою участь у президентських виборах.

«Це і є найбільша інтрига цього процесу, оскільки Вакарчук може мати 2 варіанти. Перший – власна фракція у ВР, другий – консолідація різних сил із метою поборотися за лідерство. Який політичний шлях він обере – головне питання щодо його участі. Що буде кінцевим результатом? «Золота акція» у ВР у вигляді власної фракції чи претензія на національне лідерство? Адже за підсумками виборів до ВР повністю переформовуватиметься вся влада в Україні», – пояснив він.

Окрім того, за його словами, Вакарчук є конкурентом для сил трьох напрямків. Зокрема, для виборців, які голосували за Порошенка, тому що не сприймали Зеленського як продержавного кандидата. В цьому плані Вакарчук є загрозою для голосів Порошенка, Гройсмана та всіх політичних сил, які в цих 25%.

Також він може відтягнути частину виборців Зеленського. Дуже багато виборців Зеленського голосували за нові обличчя, не пов’язані з політикою. Для них тепер буде вибір – або Зеленський, або Вакарчук, підкреслив фахівець.

«Вакарчук, безумовно, буде конкурентом для нових політичних сил, які також хотіли подати заявку на оновлення. Вакарчук і ці голоси забиратиме. Якщо він вирішить боротися за національне лідерство, то буде конкурентом за всіма електоральними групами», – наголосив він.

За його словами, з одного боку, до Вакарчука є претензії через його позицію на президентських виборах, і він змушений буде враховувати це. Однак, з іншого боку, президентські вибори повністю переформатували політичну систему в Україні станом на зараз.

«Це створило нові обставини та нові умови. Не лише нові контраргументи, але й нові аргументи «за». Кожна кризова ситуація створює нові додаткові шанси. Все залежить від того, чи зможе Вакарчук ними скористатися», – резюмував Олександр Солонтай.

Раніше «Слово і Діло» зібрало, що в соціальних мережах думають про рішення Вакарчука знову піти в політику.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: