Зеленський представив свою команду: що пообіцяв кандидат і його радники

Читать на русском
Володимир Зеленський на ток-шоу Право на владу представив свою команду. Ми зібрали їх обіцянки та основні тези.

Лідер президентських перегонів Володимир Зеленський увечері 18 квітня вперше з'явився в ефірі ток-шоу «Право на владу» й нарешті представив свою команду. Кандидат і його майбутні радники також відповіли на запитання журналістів. Варто сказати, що якщо вони й надалі так продовжуватимуть, роботи в «Слова і Діла» буде дуже багато, адже члени команди Зеленського й він сам буквально сипали обіцянками.

Володимир Зеленський

• На запитання ведучої Наталії Мосейчук, чому Зеленський хоче стати президентом, і чим він буде відрізнятися від попередників, він відповів «Я через п'ять років нікуди не втечу». Ось і обіцянка №1. «Тому що я хочу бути президентом гідної країни. Я хочу бути людиною, яку не доженуть після п'ять років нормального правління, щоб мене не наздогнали на вулиці й сказали: «Ти такий самий, як Порох», – пояснив Зеленський.

«Не бачу перешкод, зроблю все, що можу, приведу розумних людей. Не впораюся – піду, тому йду на п'ять років. Тому й пропоную один із перших законів – закон «Про імпічмент».

• Одне із запитань, яке журналісти поставили Зеленському, стосувався ситуації з ПриватБанком. Нагадаємо, що 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною, таким чином, задовольнивши позов Ігоря Коломойського. «Я буду робити все, щоб це зробити (зберегти стабільність ПриватБанку – ред.)», – пообіцяв Зеленський. Крім того, він запевнив, що не робитиме жодних дій і не братиме участі в корупційних схемах, щоб «комусь щось повертати» (йдеться про повернення банку Коломойському).

• Цікаву заяву під час ефіру зробив журналіст Дмитро Гордон. Він попросив Зеленського відмовитися від дебатів із міркувань безпеки (адже на стадіоні можуть влаштувати теракт). «Я офіційно ніколи першим від дебатів не відмовлюся», – запевнив кандидат. Перевірити зможемо вже ввечері, дебати на НСК «Олімпійський» розпочнуться о 19:00.

«Якщо я колись у житті порушу закон, я піду сам».

• Торкнулися журналісти тему конфлікту на Донбасі: Зеленський заявив, що не готовий віддати наказ, щоб військовим шляхом звільнити Донецьку та Луганську області.

• Також Зеленський сказав, що в його команди є законопроект про амністію капіталу при сплаті 5% від нього до бюджету, цей відсоток стосуватиметься заробітчан і дрібних підприємців. При цьому він зазначив, що для олігархів цей відсоток буде більшим.

«Я виходжу з бізнесу, я виходжу зі студії «Квартал 95». Я не буду виходити п'ять років, як хтось із якоїсь фабрики».

• Представляючи свою команду, яка буде в Адміністрації президента, Зеленський запевнив, що його радники пройдуть перевірку в Службі безпеки України та перевірку антикорупційних органів, і лише після цього обіймуть посади.

«Злочинці будуть покарані», – запевнив кандидат, говорячи про притягнення сепаратистів до відповідальності.

Мовні квоти на радіо та телебаченні Зеленський скасовувати не має наміру, але хоче їх «трохи змінити».

Олександр Данилюк

Олександр Данилюк (раніше був міністром фінансів) у команді Зеленського відповідає за міжнародні відносини, економіку, фінансову та банківську політику. Власне, цими напрямками він і пройшовся в своїй промові.

• Данилюк назвав амбітною метою команди – щоб Україна стала регіональним лідером, центром стабільності, демократії та розвитку.

«Переговори (з міжнародними партнерами – ред.) проводитимуть чесні люди, які представляють Україну змін, а не корумповані чиновники, які представляють власні інтереси», – заявив Данилюк.

• Команда Зеленського, за словами Данилюка, хоче активізувати роботу в Нормандському форматі. Пріоритетними на переговорах будуть гуманітарні аспекти та питання безпеки людей.

Відносини з Великою сімкою будуть пріоритетними. Але також будуть будуватися відносини з іншими країнами, якщо це буде взаємовигідно. Продовжиться робота з міжнародними фінансовими організаціями: Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку.

Реформи будуть спрямовані на демонополізацію, зменшення впливу олігархів, зменшення тиску на бізнес з боку регулюючих і правоохоронних органів, викорінення корупції, забезпечення верховенства права.

Іван Апаршин

Іван Апаршин відповідатиме за безпеку та оборону, одні з головних напрямків у країні, що воює.

«Рішення в сфері безпеки і оборони будуть відповідальними та обґрунтованими, українське військо буде професійним і добровільним, воно буде посилене сучасною системою територіальної оборони й активним резервом. Ми залучимо до управління Збройними силами бойових офіцерів», – пообіцяв Апаршин.

• Апаршин також гарантував зміну підходів до забезпечення солдата: солдат буде озброєний, мотивований, підготовлений. Рівень грошового забезпечення буде збільшений за рахунок жорсткої економії ресурсів.

Державне оборонне замовлення буде відкритим.

Руслан Рябошапка

Руслан Рябошапка вже був і заступником міністра юстиції, і членом Національного агентства з питань запобігання корупції, і в команді Володимира Зеленського продовжить займатися звичною справою – антикорупційною політикою.

«Я хочу запевнити, що ніяких кураторів в Адміністрації президента Володимира Зеленського не буде. Ніхто не буде тих людей, який вказуватимуть антикорупційним органам, що робити», – заявив Рябошапка.

• Рябошапка також розповів, як у команді Зеленського збираються боротися з корупцією. Стратегія будуватиметься на трьох основних стовпах: виявлення корупції (люди, які будуть повідомляти про корупційні злочини, будуть захищені й заохочені), ліквідація стимулів корупції (більшість послуг переведуть у цифровий формат, на держпідприємствах не буде можливості красти), покарання за корупцію.

Непрацюючі антикорупційні органи будуть перезапущені, керівників антикорупційних органів, які не можуть дати результат, мають замінити. Антикорупційний суд буде незалежним, недоторканність буде скасована.

Ірина Венедиктова

Ірина Венедиктова буде відповідальною за реформи в судовій системі.

• Вона пообіцяла швидко та якісно заповнити вакансії в судах, запустити інструменти самоочищення судової влади, перезавантажити Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

Буде запущений цей електронний суд, запроваджений інститут мирових суддів, буде створений суд присяжних.

Сергій Бабак

Сергій Бабак – це освіта й наука. В принципі, нічого нового він не пообіцяв, усі його тези збігаються з тезами з передвиборчої програми Володимира Зеленського.

«Ми змінимо систему освіти: з освіти минулого на освіту майбутнього. Ми оновимо освітню та наукову інфраструктуру, держава інвестуватиме в освітній простір, в наукові лабораторії. Ми повернемо повагу й престиж професій педагога та вченого», – такий план Бабака.

• Освітнім закладам буде надана максимальна й реальна фінансова та академічна автономія.

• Буде монетизований принцип «гроші ходять за студентом»: кожен талановитий випускник школи зможе отримати безкоштовне навчання.

Євген Комаровський

Євген Комаровський, який займатиметься питаннями медицини, обіцянок як таких не дав, але назвав головні загрози в цій галузі. На його думку, це зростання захворюваності на кір та інші інфекційні захворювання, а також катастрофічний дефіцит медичних кадрів. «Я сподіваюся, що якщо я пораджу президенту, ми, нарешті, позбудемося такого ганебного явища, як онкохворі, що випрошують знеболювальне», – розповів Комаровський.

Нагадаємо, ввечері 19 квітня на стадіоні НСК «Олімпійський» відбудуться дебати між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським. «Слово і Діло» вестиме текстову трансляцію події.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: