Рада не включила до порядку денного законопроекти Зеленського: хто пішов проти президента

Читать на русском

Верховна рада 22 травня зібралася на позачергове засідання, щоб розглянути ініціативи президента України Володимира Зеленського щодо проведення парламентських виборів. Але законопроекти про зміну виборчої системи для виборів до парламенту, а також зміни в систему державних закупівель в період виборів не знайшли підтримки в залі навіть для включення до порядку денного.

У підсумку спікер Андрій Парубій закрив засідання Ради. «Слово і Діло» розібралося, хто як голосував за перші ініціативи Зеленського.

Включення до порядку денного законопроектів (президентського і альтернативного) «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України» підтримали лише 92 народних депутата, 68 виступили проти, 43 – утрималися, 51 – не голосували.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримала законопроекти тільки 17 голосами, 15 депутатів виступили проти, 21 – утримався, 11 – не голосували. З «Народного фронту» за включення до порядку денного виступили тільки два депутати, 27 були проти, 11 – утрималися, 16 – не голосували.

З «Опозиційного блоку» було 19 голосів «за» (3 утрималися, 9 – не голосували, голосів «проти» не було), з «Самопомічі» – 17 «за» (двоє не голосували, тих, хто «проти» і утрималася, не було) , «Батьківщини» – 15 «за» (двоє не голосували, «проти» і тих, хто утримався, не було). Жодного голосу не дали фракції «Відродження» (6 «проти», один утримався і один не голосував), Радикальної партії (15 «проти», один не голосував), «Волі народу» (5 «проти», один утримався). Крім того, включення законопроекту до порядку денного підтримали 22 позафракційних депутата, 6 – утрималися, 9 – не голосували.

За те, щоб включити до порядку денного зміни до закону «Про державні закупівлі» щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу виступили 127 народних депутатів, 17 були проти, 57 утрималися і 52 – не голосували.

«Блок Петра Порошенка» дав 17 голосів «за», 9 були проти, 22 – утрималися, 13 – не голосували. З «Народного фронту» виступили «за» лише 7 депутатів, 6 – «проти», 27 – утрималися, 17 – не голосували.

З «Опозиційного блоку» на користь законопроекту було 24 голоси «за» (7 не голосували, «проти» тих, хто утримався, не було), «Самопомічі» – 20 депутатів «за», Радикальної партії – 16 голосів «за», «Батьківщини» – 16 «за» (один не голосував). З «Волі народу» рішення підтримав лише один член групи (один голос «проти», один утримався, 3 не голосували), «Відродження» не дало жодного голосу (один голос «проти», один утримався, 5 не голосували), позафракційні депутати – 26 «за».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ризикує повторити провалену обіцянку Петра Порошенка: зробити так, щоб вибори в парламент проводилися за відкритими списками.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: