Призначення Андрія Богдана главою АП юристи вважають неоднозначним

Читать на русском
Сам Андрій Богдан не сумнівається в законності свого призначення, однак його колеги-юристи дещо іншої думки.
Андрій Богдан

Чи є законним призначення главою Адміністрації президента України Андрія Богдана, який з одного боку підпадає під закон про люстрацію, а з іншого боку не є держслужбовцем «Слово і Діло» розпитало юристів.

Сам Андрій Богдан заявив, що його призначення є законним, оскільки посаду голови АП вивели з-під закону про люстрацію. Про це він сказав в ефірі телеканалу «112 Україна», додавши, що він потрапив під закон про люстрацію «абсолютно несправедливо», оскільки викрив корупційну схему, за якою з держбюджету виводилися мільярди гривень, а творець цієї схеми – один з авторів закону про люстрацію.

Нагадаємо, Андрій Богдан був урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики в Кабміні Миколи Азарова.

Зеленський оголосив перші кадрові рішення і провалив ще одну обіцянкуСеред перших кадрових рішень Зеленського - призначення Андрій Богдана та Руслана Рябошапки. Хоча президент обіцяв нових людей.

Незважаючи на переконання Богдана, що його призначення є цілком законним, юристи не дійшли однозначної думки з цього питання. Богдан дійсно підпадає під закон про люстрацію, але є винятки для учасників бойових дій (УБС) і якщо він отримав такий статус, то протиріч з законом немає. Таку думку висловив «Слову і Ділу» адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

Богдан сам говорив, що, коли він був заступником голови Дніпропетровської обладміністрації, то перебував в зоні АТО необхідну для оформлення статусу УБС кількість днів, тому формально у нього підстави були. Але чи оформив він статус учасника бойових дій – не відомо.

Що стосується міркувань про те, що працівники Адміністрації президента не є держслужбовцями, а відтак і не підпадають під закон про люстрацію, Дубов уточнив, що дійсно, АП не є окремою юридичною особою.

«Всі працівники Адміністрації президента України числяться як працівники Державного управління справами. Оскільки вони не є держслужбовцями, то на них не поширюється закон про люстрацію та обов'язок декларувати свої доходи. Але в законі про люстрацію посада глави Адміністрації президента вказана, як така, на яку поширюється закон про люстрацію (протягом 10 років)», – зазначив він.

Виходить колізія, яку поки невідомо як вирішити. Такої ж думки експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«Є два закони, що суперечать один одному. З одного боку Богдан потрапляє під закон про очищення влади (про люстрацію). І хоча цей закон багато хто вважає неконституційним, сам КСУ ще не прийшов до такого висновку. І як би ми не ставилися до цього закону, він все ще діє, а закон треба виконувати. З іншого боку, згідно із законом про державну службу, глава АП виведений з переліку посад, які підпадають під люстрацію. Ситуація неоднозначна», – зазначив Москалюк.

Раніше ми писали, що Зеленський оголосив перші кадрові рішення і провалив ще одну обіцянку.

Також ми повідомляли, що Зеленський скасував призначення Зеркаль заступником голови АП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: