Юрист дав жорстку оцінку указу Зеленського, що повернув громадянство України Саакашвілі

Читать на русском
Президент Зеленський мав три варіанти вирішення цієї проблеми, але обрав не найкращий, з точки зору права, шлях, вважає юрист.

Указ президента Володимира Зеленського, яким він повернув громадянство України Михеілу Саакашвілі, неадекватний. Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко.

Нагадаємо, Петро Порошенко своїм указом надав українське громадянство Міхеілу Саакашвілі в травні 2015 року, а в листопаді 2017-го видав інший указ, про втрату ним громадянства.

22 травня 2019 року адвокат Міхеіла Саакашвілі звернувся до Адміністрації президента Зеленського з проханням повернути політику громадянство України.

Через п’ять днів Зеленський видав указ, яким виключив положення про втрату Міхеілом Саакашвілі громадянства України з указу Порошенка.

«Почнемо з того, що з самого початку громадянство Саакашвілі дали незаконно. Однією з причин вважається те, що він вказав неправдиві відомості у документах на громадянство, коли промовчав, що проти нього порушили судові справи у Грузії. Друга причина, яка офіційно озвучувалася, наступна: підпис під заявою Саакашвілі був не його. І всі це добре розуміли. Як Порошенко, який підписував указ, так і Саакашвілі, який отримав громадянство», – зазначив Богдан Бондаренко.

Саакашвілі закликав Порошенка повернути йому український паспортМіхеіл Саакашвілі записав відеозвернення до президента України Петра Порошенка, у якому закликав того повернути йому український паспорт та пустити його в Україну.

За словами експерта, указ Порошенка про втрату громадянства Саакашвілі викликає ще більше питань. «Чи вводив Саакашвілі когось в оману, коли заповнював анкету на отримання громадянства? Ні, бо всі і так знали, що проти нього порушені кримінальні справи. Чи порушив він при цьому закон? Так. Якщо підпис був не його (зараз це встановлюється в суді), тоді звичайно ж рішення незаконне», – зазначив юрист.

«Тепер необхідно розібратися з указом Порошенка про втрату громадянства Саакашвілі. Чи було набуття громадянства незаконним? Так. Чи може він його втратити внаслідок цього – так. Але і надавалося громадянство спеціально незаконно. Тому з огляду на принцип справедливості, Саакашвілі мав би зберегти громадянство, оскільки його втрата була політично вмотивована. Проте проблема принципу справедливості полягає в тому, що трактувати його можна з різних боків. Наприклад, можна вважати, що коли Саакашвілі отримав громадянство, він розумів, що отримує його незаконним шляхом. І тому він може втратити громадянство. Особливо якщо врахувати, що під заявою на отримання громадянства відсутній його підпис (якщо це таки буде доведено)», – сказав Бондаренко.

Загалом ситуація, в якій одна неправова дія наслідує іншу, спричиняє хаос. На думку Ігоря Коліушко, указ Порошенка про втрату громадянства не можна назвати незаконним чи неконституційним, але він був неправовим.

Сам Саакашвілі заявив, що Порошенко не мав права позбавляти його громадянства, тому що в нього не було іншого. Але, за словами Богдана Бондаренка, Саакашвілі громадянства не позбавили, він його втратив, а це різні речі.

Що стосується указу Зеленського, то юрист Центру політико-правових реформ вважає, що з точки зору права, президент мав три варіанти як поступити в цій заплутаній ситуації. «Перший варіант – дати Саакашвілі нове громадянство. Це було б в межах закону, але політично було б неправильно, тому що треба було показати, що новий президент відміняє рішення попередника», – зазначив Бондаренко.

Другий варіант – цей той, як власне, зробив президент Зеленський. І третій варіант як би міг вчинити Зеленський, – скасувати указ Порошенка про втрату Саакашвілі громадянства, але його треба було обгрунтувати, виходячи з того, що він був неправовий і були порушені принципи справедливості.

«А те що зробив Зеленський неправильно. Він просто вніс зміни до указу попереднього президента. Так можна повносити зміни в будь-які укази. Якщо вирішувати питання справедливості, треба було вчиняти інакше. Чи була у Порошенка підстава, щоб Саакашвілі втратив громадянство? Була. Чи правильно він вчинив? Далеко не факт», – вважає Бондаренко.

На думку юриста, якщо перші особи держави порушують закон, то у пересічних громадян теж виникатиме така спокуса.

«Спочатку Петро Олексійович поводив себе із законодавством як хотів: хочу – даю громадянство, не хочу – не даю, тепер Зеленський робить, що хоче – скасовує укази, призначає на посади з порушеннями, розпускає Верховну раду. Ніхто не забороняє йому в цій парадигмі, після того, як Саакашвілі на виборах йому допоможе обвалити рейтинг Порошенка, потім взяти і скасувати свій указ, що повернув Саакашвілі громадянство», – зазначив Богдан Бондаренко.

Але таке вільне поводження із законом дає підстави суспільству рівнятися на гаранта Конституції та й собі не дуже дбати про дотримання букви закону. І це проблема всіх вищих політичних еліт, різних періодів української історії.

Раніше ми писали, що Саакашвілі зможе балотуватися на дострокових виборах до Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: