Юристи вважають, що Зеленський, скасувавши два укази Порошенко, так і не звільнив Горковенко

Читать на русском
Член Нацради з питань телебачення та радіомовлення Горковенко має намір оскаржити рішення Зеленського про його звільнення.
Слово і Діло

Кадрові рішення президента Володимира Зеленського продовжуються. Він скасував два укази свого попередника про звільнення Юрія Артеменка з посади члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та про призначення на таку посаду Володимира Горковенка. Чи можна було так робити та що це все означає «Слово і Діло» спитало юристів.

Виглядає так, що у Зеленського хочуть показати, що такими діями нова влада хоче виправити ті кадрові рішення, які нашвидкоруч приймав Порошенко наприкінці каденції. «Але тоді незрозуміло, чому вони не звільнили Горковенка,а скасували попередній указ?», – зазначив експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко.

За його словами, з юридичної точки зору скасуванням указу Порошенка нічого не змінилося. «Акт індивідуальної дії застосовується одномоментно до однієї особи. А далі починаються інші відносини: трудові, держслужба, інше. Потім в межах цих інших відносин підстава для звільнення – це рішення президента або іншого суб'єкту, який призначив людину на посаду. Але в цій ситуації виходить, що президент скасував акт, який вже вичерпав свою дію», – сказав юрист.

Хаос чи стратегія: що означають перші рішення нового президентаПерший тиждень повноважень нового президента минув вкрай бурхливо. Якими можуть бути наслідки рішень Володимира Зеленського – дізнавався політолог Олександр Радчук.

На його думку, адміністрація Зеленського швидше за все буде стверджувати, що Артеменко далі знаходиться на посаді члена Нацради з телебачення та радіомовлення. Схоже на своєрідне відмотування подій у зворотньому часі. «Насправді дійсно нічого не відбулося, тому що скасування указу не є підставою для звільнення», – відмітив Бондаренко.

Поділяє думку свого колеги експерт з конституційного права Олександр Москалюк: «Скасований акт не призводить до звільнення. Тому невідомо в якому статусі перебувають люди, яких нібито звільнили».

Юрист вважає, що для перших днів на посаді президента україни зеленський ухвалює неоднозначні та суперечливі з точки зору права рішення.

«Проблема полягає в тому, що коли щось подібне робив Порошенко чи Ющенко, то суспільство до цього дуже критчно ставилося. Тобто це одразу ж викликало резонанс і в якійсь частині такі неоднозначні рішення скасовувалися. А зараз суспільство, як на мене, геть втратило критичне мислення», – зауважив Олександр Москалюк.

Нагадаємо, свого часу президент Віктор Ющенко тричі ухвалив і скасував одне зі своїх розпоряджень. Спочатку він звільнив з посади голови Дніпровської райдержадміністрації Києва Олександра Сотникова13 грудня 2007 року. Згодом передумав і 6 березня 2009 року скасував своє розпорядження щодо відсторонення Сотникова. Але 31 липня знову повернув у дію розпорядження про його звільнення.

Порошенко скасував як нереалізований указ Януковича про призначення Побережного послом України в Албанії.

Сам Володимир Горковенко заявив на брифінгу, що оскаржить у суді указ Зеленського про своє звільнення. Пізніше на своїй сторінці у Facebook процитував статтю закону про Нацраду, де йдеться про те, що за членом Національної ради, після закінчення терміну його повноважень, а також у разі їх дострокового припинення за особистою заявою, зберігається право на повернення на попередню посаду. «Тобто, я повертаюся в АП! ЧекайТЕ!», – підсумував він.

Раніше ми писали, що Зеленський скасував свій указ про призначення Олени Зеркаль заступником голови Адміністрації Президента.

Про те, що означають перші рішення нового президента, зокрема, й кадрові, читайте у колонці Олександра Радчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: