Мін'юст має всі шанси домогтися через суд звільнення Богдана з посади глави АП – юрист

Читать на русском
Призначення Богдана порушує закон про люстрацію. Мін'юст має намір за потреби довести це в суді. Юристи не виключають, що відомство має перспективи виграти цю справу.

Мін'юст має намір розібратися із законністю призначення Андрія Богдана на посаду глави Адміністрації президента України. Заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов скерував до АП запит щодо новопризначеного керівництва Адміністрації президента для люстраційної перевірки. У відомстві не виключають, що доведеться звертатися до суду, зокрема й щодо законності призначення Богдана. Своєю чергою в АП вважають, що люстраційний закон неконституційний, тому всі останні призначення були законними. Чим може закінчитися битва двох юридичних світоглядів, «Слово і Діло» розпитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

«Все, що стосувалося спірності позиції, чи можна було призначати Богдана, ґрунтувалися на тому, що глава Адміністрації президента України не є державним службовцем. Але річ у тім, що в законі про очищення влади, до якого я ставлюся дуже критично, не вказується, чи поширюється люстрація на державних службовців, а лише згадується певний перелік посад. Серед них є глава Адміністрації президента», – підкреслив Москалюк.

Хаос чи стратегія: що означають перші рішення нового президентаПерший тиждень повноважень нового президента минув вкрай бурхливо. Якими можуть бути наслідки рішень Володимира Зеленського – дізнавався політолог Олександр Радчук.

Щодо заяви заступника глави АП Руслана Рябошапки про те, що закон про очищення влади буде застосований лише в разі, якщо КСУ визнає його конституційним, на думку Москалюка, це порушує основи державного устрою.

«Насправді, це порушує всі основи, які існують у теорії права, та основи устрою держави як такої. Виходить, що будь-який закон можна не застосовувати доти, доки КСУ не визнає його конституційним. Я не є прихильником закону про очищення влади, й цей документ доволі довго перебуває на розгляді КСУ, але поки суд не винесе свого рішення, закон не скасований, і його потрібно виконувати», – підкреслив юрист.

На його думку, дії Мінюсту цілком виправдані й спрямовані на те, щоб виправити ситуацію згідно з буквою закону. «Перспективи Мін'юсту в цій справі є», – зазначив він.

Щодо петиції на звільнення Богдана, яка набрала необхідні 25 тис. голосів українців, то, за словами Москалюка, вона не зашкодить, але й не допоможе вирішити конфлікт. Адже петиція зобов’язує здійснити реакцію на запит суспільства. Але ця реакція може бути різною й не обов’язково такою, як хочуть підписанти.

«Кожен має право висловити свою думку. В цій частині радше потрібно було б думати, як звільнити чиновника, що був незаконно призначений. Ця історія ще не відіграна до кінця», – переконаний Москалюк.

Раніше ми писали, що призначення Андрія Богдана главою АП юристи вважають неоднозначним.

Також «Слово і Діло» розбиралося, що означають перші рішення нового президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: