Стало відомо, що кандидатів на топ-посади в інституціях ЄС визначать у червні

Читать на русском
Президент Європейської ради Дональд Туск розраховує, що кандидатів на ключові посади в європейських інституціях визначать у червні.

Президент Європейської ради Дональд Туск розраховує, що кандидатів на ключові посади в європейських інституціях визначать у червні.

Як пише «Слово і Діло», про це Туск заявив після неформального саміту лідерів ЄС, де обговорювали результати голосування до Європарламенту, інформує ЄП.

Вибори до Європарламенту: чи зміниться робота щодо УкраїниНа виборах до Європейського парламенту явка стала рекордною за останні 20 років – проголосували 50,5 відсотків виборців. Чи змінять щось вибори з приводу України, знають експерти.

«Зараз я розпочну консультації з Європейським парламентом, як це передбачено Угодою ЄС. Для початку цього процесу я вже запропонував зустрітися з представниками Конференції президентів Європарламенту (лідерами політичних груп ЄП, - ред.), як тільки вони будуть готові. Паралельно я буду також проводити консультації з членами Європейської ради, з приводу майбутнього президента Європейської комісії, майбутнього президента Європейської ради та Європейського центробанку, як і Високого представника ЄС. Сподіваюся, що на цій основі ми зможемо внести ясність щодо всіх цих постів уже у червні», - сказав Туск.

Він зазначив, що, відповідно до європейського законодавства, Європейська Рада має запропонувати, а Європарламент має затвердити кандидатів на ключові посади.

«Майбутній президент Єврокомісії повинен мати підтримку обох інституцій, як кваліфікованої більшості в Європейській раді, так і більшості членів Європейського парламенту», - сказав Туск.

За його словами, лідери ЄС погодилися, що вибір президента Єврокомісії не може бути автоматичним, тобто ним не обов’язково має стати кандидат від партії, яка отримала найбільше місць в Європарламенті.

Раніше стало відомо, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон розійшлись у поглядах щодо того, хто повинен стати наступним главою Єврокомісії. Правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) і лівоцентристська група соціалістів і демократів (S&D) матимуть всього 326 місць у новому скликанні Європарламенту, де засідає 751 євродепутат.

Їм не вистачає 50 голосів до більшості, щоб визначити самостійно, хто має очолити Єврокомісію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: