Євросоюз готовий виділити Україні півмільярда євро

Читать на русском
З боку ЄС затримки з наданням другого траншу немає, питання в готовності України виконати вимоги.

Євросоюз готовий надати Україні другий транш макрофінансової допомоги в 500 мільйонів євро, як тільки Київ виконає необхідні вимоги.

Як пише «Слово і Діло», про це у вівторок, 28 травня, розповів Крістіан Данієльсон, гендиректор директорату NEAR Єврокомісії, на зустрічі з журналістами в Києві, повідомляє Європейська правда.

Чи порозуміється Зеленський з МВФ і чого хочуть кредитори?У команді Зеленського заявили, що Україна зараз може обійтися без траншу МВФ. Як довго країна протягне без кредитів, які вимоги кредиторів та позиція Зеленського щодо співпраці з МВФ поговорили з експертами.

«Ми обговорили питання макрофінансової допомоги ЄС, яка останніми роками була історією успіху у відносинах України і ЄС. Ми обговорили кроки, необхідні для того, щоб виділити другий транш цієї допомоги», - заявив представник Єврокомісії.

Данієльсон не уточнив, з ким саме обговорювалося це питання, але зауважив, що воно проговорювалося на кількох зустрічах.

Представник ЄК нагадав, що можливість виділення макрофінансової допомоги залежить від наявності та виконання програми МВФ в Україні, а також наголосив на кількох умовах, зафіксованих у договорі України з ЄС щодо макрофіну, які залишаються невиконаними.

«Важливими умовами є прийняття закону про протидію відмиванню грошей, про авторизованих економічних операторів, прийняття середньострокового плану реформування митної та податкової адміністрації», - заявив він.

«Також умовою є реально діюча та ефективна система перевірки електронних декларацій і початок імплементації закону про ринок електроенергії», - підкреслив Данієльсон.

Данієльсон також додав, що, за підсумками переговорів, проведених у Києві, ЄС не очікує виконання цих вимог до парламентських виборів, проте з боку ЄС затримки немає, питання тільки в готовності України виконати вимоги.

Як повідомлялося, сьогодні президент Володимир Зеленський провів зустріч з місією МВФ, яка знаходиться в Києві. У Фонді відзначили, що подальше співробітництво обговорять після формування парламенту та уряду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: