«95 Квартал» і адвокат Коломойського: що показали перші призначення Зеленського

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

«Перші кадрові призначення. Буде окрема прес-конференція. Луценко – це стара команда. Ми будемо призначати нових людей, і це стосується не тільки пана Луценка», - заявив Зеленський 21 квітня. Через місяць новообраний президент визначився з кадрами, але обіцянку з приводу призначення «нових обличь» провалив. Главою АП став Андрій Богдан. Він обіймав посади заступника міністра юстиції в уряді Тимошенко, уповноваженого з питань антикорупційної політики в уряді Азарова та є адвокатом Коломойського. Також, одним із заступників глави АПУ призначений Руслан Рябошапка, який був заступником міністра юстиції в уряді Арсенія Яценюка. Серед інших призначень: Сергій Трофімов – перший заступник глави АПУ, Юрій Костюк та Кирило Тимошенко – заступники глави АПУ, Сергій Шефір – перший помічник президента, Андрій Єрмак – помічник президента, Михайло Федоров – радник президента, Руслан Стефанчук – представник президента у Верховній раді і радник.

«Слово і Діло» оцінило команду новообраного президента Володимира Зеленського.

Політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков припустив, що призначаючи Богдана, ймовірно Зеленський спирався на досвід і якості, які повинні бути у кандидата на ту чи іншу посаду.

«В АП потрібна людина, яка розбирається в нюансах політики, обізнана юридично, може організувати роботу Адміністрації. Це опора будь-якого президента. На думку Зеленського, Богдан відповідав цим параметрам, напевно. Він прагматичний менеджер, юрист, є контакти з різними політичними секторами», - міркує політтехнолог.

Напевно, це перекрило певний негатив, який пов'язаний з особистістю Богдана, припустив експерт. Швидше за все, професійні якості взяли верх над репутаційними ризиками.

З приводу людей, які призначені помічниками, першими заступниками, очевидно, що призначені люди, яким довіряє Зеленський, продовжив політолог.

«Інше питання, як вони без політичного досвіду зможуть організувати нормально роботу АП? Чи зможуть вони вести адекватну регіональну політику, зовнішню політику, політику в сфері безпеки?», - зауважив Войтков.

Він підкреслив, що після перших призначень вже відчувається певний негатив. Експерт звернув увагу на ситуацію з призначенням Зеркаль.

У перший день президентства Зеленський провалив відразу дві обіцянкиПершим указом президента Зеленського став стандартний указ про повноваження Верховного Головнокомандувача, а не розпуск Ради чи народовладдя.

«Це було або не узгоджено з Зеркаль, або були інші якісь домовленості. Можливо це стосувалося і глави АП. А коли призначили Богдана, було прийнято інше рішення. Поки невідомо, але кадрова політика Зеленського вже викликає питання», - каже Войтков.

Як вважає політолог, судячи з перших кадрових рішень, Зеленський продовжив традицію попередників.

«Зеленський у своїй робота спирається на тих, кому може довіряти. Ймовірно, це був домінуючий фактор», - додав Войтков.

Якщо порівняти з призначеннями Порошенка в АП, то вони виглядали більш цікавими, вважає Валентин Войтков. Він нагадав призначення Шимківа, який був з іншої сфери. Навіть Філатов, з яким хоч і була співпраця, але він не належав до найближчого оточення Порошенка.

«Зеленський же призначив на посади найближче оточення. Лише окремі особистості – ті, хто можливо недавно в його оточенні, але вже перевірені», - вказав політтехнолог.

Експерт висловив сумніви, що ті, хто призначений потраплять до партійного списку «Слуги народу».

«Вибори через два місяці, судячи з усього. Не так багато часу, щоб перевести. До партії підуть інші особи», - резюмував Валентин Войтков.

Додамо, що призначення Андрія Богдана главою АП юристи вважають неоднозначним.

Нагадаємо, в перший день президентства Володимир Зеленський провалив відразу дві обіцянки.

Також Зеленський ризикує повторити провалену обіцянку свого попередника Петра Порошенка: зробити так, щоб вибори в парламент проводилися за відкритими списками.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: