Живи, Серьога. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Кілька днів тому, 21 травня, Георгію Гонгадзе, могло б виповнитися 50 років. Сергію Стерненку в березні виповнилося 24 роки, і це заслуга в першу чергу його самого: одеський активіст вже тричі міг бути убитий, але на його стороні удача і підвищена опірність. Каті Гандзюк вже ніколи не буде 34 роки, її день народження через місяць, в червні.

І у випадку з Гією, і у випадку з Сергієм розпорядниками життів виступають вітчизняні правоохоронці, ті, кому належить захищати людей за обов’язком і, як любили розчулено розповідати на День радянської міліції, за покликанням. Гонгадзе міліціонери стратили, під час одного з нападів на Стерненка нападники кричали: «Поліція!». Звичайно, ці крики самі по собі нічого не доводять, але з доказами взагалі все погано. Якраз напередодні річниці останнього замаху, яка припадає на 24 травня, стало відомо, що зі справ про напади на одеських активістів зникли речові докази.

Напади на активістів в Україні в 2017-2018 рокахСлово і Діло сьогодні згадує найгучніші напади на активістів в Україні за минулий і цей рік.

Про роль правоохоронних органів у замаху на Катю чекає ще багато чого довідатися. Точно відомо, що вони намагалися списати справу на невинну людину, і це б їм вдалося, якби не скрупульозність журналістів. А один з головних обвинувачених, Ігор Павловський, до і після нападу перебував на постійному зв'язку з місцевою поліцією, СБУ і прокуратурою. У всіх трьох випадках, торішніх і тому, що стався 19 років тому, люди в погонах проявили вбивче, в буквальному сенсі, прагнення на службі у господарів з політико-бізнесових кіл. Ніхто з оточення Кучми не відповів за вбивство Гонгадзе. Колишнє керівництво Херсонської області продовжує успішно відбиватися від звинувачень у причетності до справи Гандзюк. Сергій Стерненко назвав тих, хто зацікавлений позбавити його життя: він упевнений, що це мер Геннадій Труханов і неформальний господар Одеси Володимир Галантернік. Тим часом більше підстав очікувати, що в четвертий раз у замовників вийде, ніж в те, що вони будуть притягнуті до відповідальності.

За всім цим поверхневим бурлінням, зміною президентів і парламентів і всупереч двом революціям і війні майже нічого не змінюється в звичаї і звички господарів життя. І як двадцять років тому, так і зараз вони вирішують свої проблеми тими ж способами, і немає для них ворога більшого, ніж ті, кого легше вбити, ніж домовитися.

Поки зміни не перелопатять глибинний рівень, з якого виростає українська політика, та що політика – наше життя і смерть, до тих пір все пафосні оповідки про європейські цінності і стратегічні орієнтири не варті папірці, на якому написані. А тим часом зі свіжих новин: Ігор Коломойський, який повернувся в Україну, щоб взяти за лаштунками парад з приводу перемоги його кандидата, заявив, що виступає консультантом політичної партії з підлою назвою «Довіряй справам», яку створюють Геннадій Труханов і Геннадій Кернес. А Андрій Портнов, який приїхав з Відня, поряд із завданням невпинного правового переслідування Порошенка пообіцяв посадити Сергія Стерненка.

Очевидно, все наївні сподівання на вольового, освіченого і повного благих намірів реформатора, якого випадково занесе до нас, мабуть, з Марса, не повинні витісняти першорядної задачі повсякденного опору і виживання. Тотальний пресинг на громадських активістів не припинявся ніколи, і не можна розраховувати, що він припиниться в якийсь осяжній перспективі. Значить, тільки взаємодопомога, солідарність, організація і нарощування зустрічного пресингу.

Тоді Серьога буде жити довго, поки самому не набридне.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: