Указ Зеленського про розпуск Ради: чи можна оскаржити та скасувати вибори

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Ляшко почав збір підписів проти розпуску ВР, але це не зупинить вибори. Оскарження в судах не допоможе.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков.

«Не дивлячись на те, що в АП визнають, що це не ідеальне рішення з юридичної точки зору, команда Зеленського все одно скористалася «білими плямами» в законодавстві. Немає чітко виписаного механізму в законодавстві щодо створення та припинення роботи коаліції. Цим скористалися. Зіграло й те, що у Зеленського велика підтримка», - розповідає Войтков.

Ще один фактор полягає в тому, що частина людей в парламенті виступають за дострокові парламентські вибори, підкреслив політтехнолог.

«Тому, рішення вже прийнято», - зазначив експерт.

На його думку, ініціатива Ляшка збирати підписи проти розпуску ВР певною мірою спосіб підвищити свій рейтинг. З іншого боку, він робить правильні речі. Якщо є сумніви в юридичній чистоті рішення, то потрібно реагувати, додав політтехнолог.

За яких умов можуть достроково розпустити Верховну радуСлово і Діло подивилося в Конституції, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду України.

Він допустив, що в майбутньому це може мати наслідки. Однак, сьогодні це вже ніяк не вплине на виборчий процес. Оскарження в судах не зупинить вибори.

Експерт нагадав, що в 2008 році вже був прецедент, коли зверталися до суду з приводу роботи коаліції. Тоді КСУ прийняв рішення, що це питання потрібно адресувати парламенту.

«Парламент повинен визначати, як коаліцію створюють, як вона припиняє роботу. Зеленський має величезний рівень підтримки. В таких умовах КСУ буде враховувати всі політичні нюанси та може також перевести стрілки на парламент», - припускає Валентин Войтков.

Експерта Центру політико-правових реформ Богдана Бондаренко не виключив, що дострокові парламентські вибори може зупинити рішення КСУ.

Щодо оскарження указу президента в КСУ, на думку Бондаренко, є три варіанти розвитку подій. Якщо КСУ ухвлить рішення про те, що указ про розпуск Ради був неконституційним протягом двох місяців, то виборчий процес ще можна зупинити.

Правда, за його словами, законодавство не регулює випадок, коли указ президента України визнається неконституційним. «Що робити далі невідомо, але виборчий процес повинен зупинитися. За ідеєю, так було б правильно. За умови, що ЦВК теж зреагує оперативно на рішення КСУ», - зазначив він.

Юрист уточнив, що КСУ не розглядає справи швидко. За його словами, якщо рішення КСУ про неконституційність указу президента про розпуск Ради буде прийнято пізніше двох місяців, це вже ні на що не вплине, вважає Бондаренко.

І третій варіант - КСУ визнає указ президента конституційним. Тоді будуть дострокові вибори парламенту, підкреслив Бондаренко.

Детальніше про умови розпуску ВР - на нашій інфографіці.

Нагадаємо, в перший день президентства Володимир Зеленський провалив відразу дві обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: