Розпуск Ради: дострокові парламентські вибори може зупинити рішення КСУ

Читать на русском
Якщо нардепи оскаржать указ президента україни про розпуск Ради у КСУ, то є вірогідність, що дострокові парламентські вибори будуть призупинені.
Слово і Діло

Указ президента України про розпуск Верховної ради нардепи можуть оскаржити в Конституційному суді України. В залежності від рішення суду, це може зупинити дострокові вибори в парламент. Які можуть виникнути варіанти розвитку подій «Слово і Діло» розпитало експерта Центру політико-правових реформ Богдана Бондаренка.

На його думку, скоріше за все в Раді буде зібрано підписи 45 нардепів для того, щоб оскаржити указ президента в Конституційному суді України, але паралельно вже буде запущено виборчій процес.

«Виборчій процес має починатися від дня офіційного опублікування указу президента про розпуск Ради. Якщо указ президента вийшов 21 травня, то наступного дня його можуть опублікувати в «Голосі України» і вже з 23 травня ЦВК почне працювати над перевиборами», – сказав він.

Достроковий розпуск ВР: чому виборчу кампанію можуть зупинитиНовообраний президент оголосив про розпуск Ради. Після зустрічі з парламентськими фракціями представники фракцій заявили про намір йти на дострокові вибори. Чи можуть оскаржити указ президента про розпуск ВР, знають експерти.

Стосовно оскарження указу президента в КСУ, на думку Бондаренка, є три варіанти розвитку подій. Якщо КСУ винесе рішення про те, що указ про розпуск Ради був неконституційнім протягом двох місяців, то виборчий процес ще можна зупинити.

Щоправда, за його словами законодавство не врегульовує випадок, коли указ президента України визнається неконституційним. «Що робити далі невідомо, але виборчий процес мав би зупинитися. По ідеї, так було б вірно. За умови, що ЦВК теж зреагує оперативно на рішення КСУ», – зазначив він.

За словами Бондаренка, зазвичай КСУ не розглядає справи швидко. «Я пам’ятаю лише одну справу від 2014 року, яку вони дуже оперативно розглянули. Це справа про кримський референдум, коли протягом 5 днів було готове рішення КСУ – за день до проведення референдуму в Криму», – зазначив юрист, додавши, що вірогідність того, що КСУ швидко розгляне справу в ситуації, коли в суді нова голова та напружена політична ситуація.

Тому, якщо рішення КСУ про неконституційність указу президента про розпуск ради буде ухвалено пізніше двох місяців, це вже ні на що не вплине, вважає Бондаренко. «Новий легітимно обраний парламент при наявності демократичних виборів – це вже все. Неможливо все повернути у першопочатковий стан, якщо вже є голосування людей за новий парламент», – вважає експерт.

І третій варіант – КСУ визнає указ президента конституційним. Тоді будуть дострокові вибори парламенту. Тоді з великою ймовірністю, партія президента Зеленського матиме більшість у новій Верховній раді.

Але при цьому рішення Зеленського про розпуск парламенту все ж таки виглядає неконституційним, вважає Богдан Бондаренко. «Гарант Конституції першим порушив Конституцію. В мене були деякі сумніви, бо є дві позиції з цього приводу. Але сумніви розвіялися після виходу «Народного фронту» з коаліції. Вони зробили цей крок для того, щоб розпуск парламенту був неможливий, і ця позиція більш правильна і відповідає національним інтересам», – додав він.

Як відмітив юрист, у законодавствах багатьох країн заборонено одночасно проводити вибори та референдум. «А парламентські та президентські вибори намагаються розмежувати в часі, щоб ніхто не приходів до влади на хвилі хайпу, бо це умова для узурпації», – вважає Богдан Бондаренко.

Раніше ми писали, чому виборчу кампанію можуть зупинити після дострокового розпуску ВР.

Також ми повідомляли, що Зеленський оголосив перші кадрові рішення і провалив ще одну обіцянку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: