Скорочення кількості депутатів: чи стане від цього Рада краще працювати

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Андрій Дудаполітолог

Справа в тому, що немає єдиного стандарту. Не можна сказати, що 300 депутатів – це норма, яка гарантує ефективну роботу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук.

«У РФ чисельність населення набагато більше, ніж в Україні, але там також 450 депутатів. Говорити про те, що є якісь єдині визнані світові стандарти того, скільки народних депутатів має бути не можна», - підкреслив Олещук.

Експерт зазначив, що ідея зменшити кількість нардепів не нова.

Він нагадав, що такі ініціативи були ще за часів Кучма, коли проводили референдум. Потім час від часу до цього питання поверталися.

«Зробити це можна тільки одним способом – змінити Конституцію. Зв'язку з виборчою системою тут немає. Можна зменшити і за пропорційною, зберегти нинішню систему. Тут немає зв'язку. Потрібні зміни в КУ. Поки що реальних можливостей реалізувати цю ініціативу немає», - констатував політолог.

Рада не включила до порядку денного законопроекти Зеленського: хто пішов проти президентаВерховна рада не включила до порядку денного два законопроекти президента Володимира Зеленського. Один з них стосувався зміни виборчої системи.

На його погляд, проблема не стільки в кількості депутатів. Ефективність роботи від кількості не залежить.

«Проблема в тому, що зараз серед депутатів велика частина з них законодавством не займається. Якщо їх кількість зменшити – це не означає, що буде та кількість депутатів, яке стане краще працювати. Законодавчий процес від цього не залежить», - вважає Олещук.

На жаль, з великою ймовірністю, саме ті, хто взагалі не приходить до сесійної зали залишаться, навіть якщо депутатів буде 300, підкреслив експерт.

«Це як раз ті депутати, які мають ресурс, щоб утримати мандат», - акцентував Петро Олещук.

Політолог Андрій Дуда вважає, що проблему варто розглядати в двох площинах. Зокрема, мова про прогули і низьку політичну культуру українських парламентаріїв.

Політолог підкреслив, що у нас три чверті народних депутатів - бізнесмени, для яких багато в чому мандат - це просто статус, який дозволяє їм краще вирішувати власні бізнес-проблеми.

«Тому більшу частину робочого часу депутати займаються власним бізнесом, а не політичною роботою», - вказав експерт.

Як показує досвід, на засідання ходять найчастіше ті, у кого немає свого бізнесу, хто живе на зарплату депутата, зазначив політолог.

«Повинна бути відповідальність за це. Але відповідальність за прогули самі собі депутати забезпечити не можуть», - резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, виборчі ініціативи Зеленського не знайшли підтримки в залі навіть для включення до порядку денного. Як пройшло голосування - на інфографіці.

Як писало «Слово і Діло» в перший день президентства Зеленський провалив відразу два обіцянки.

Відзначимо, Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв максимально скоротити кількість функцій держави.

Також «Слово і Діло» дізналося, хто з політиків наобіцяв більше всіх за останні п'ять років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: