Хто з політиків наобіцяв більше за всіх за останні п'ять років

Читать на русском

З відходом Порошенка з посади закінчується не лише, за словами його наступника, «епоха бідності», але й п'ятирічний період перебування при владі багатьох політиків. Тому не дивно, що зі зміною президента мимоволі підбиваються підсумки роботи всього політикуму. Зазвичай наприкінці кожного місяця ми дивимося, хто з депутатів, міністрів, чиновників дав більше за всіх обіцянок. Сьогодні «Слово і Діло» розбиралося, хто з них найбільш активно роздавав обіцянки протягом останніх п'яти років.

Безумовним рекордсменом за кількістю даних обіцянок став мер Києва Віталий Кличко, на рахунку якого 353 наміри, включаючи й передвиборчі. Стільки обіцянок він дав від моменту вступу на посаду голови КМДА 25 травня 2014 року до 23 квітня 2019 року. Оскільки «Слово і Діло» фіксує обіцянки політиків і чиновників на різних посадах, то загалом у Віталія Кличка (який до того, як став мером столиці, був народним депутатом і очолював політичну партію УДАР) 401 обіцянка за час каденцій. З усіх обіцянок Кличко виконав 186 (46%), а провалив – 126. Відзначимо, що все-таки левова частка як виконаних, так і провалених обіцянок політика належить до його роботи на посаді мера Києва.

Підсумки другого туру виборів президента України у фактах та цифрахВ яких регіонах та наскільки активно підтримували Зеленського та Порошенка у другому турі виборів, як голосували військові, скільки людей взяли участь у волевиявленні.

Трохи менше обіцянок у прем'єр-міністр України Володимира Гройсмана – 344. Причому таку кількість запевнень Гройсман озвучив відтоді, як перестав бути спікером Верховної ради (14 квітня 2016 року) й очолив Кабмін. Відзначимо, що прем'єр за два роки дав майже стільки ж запевнень, як мер Києва за п'ять років. А загалом у Гройсмана зафіксовано 606 обіцянок, з яких він виконав 311 (51%), а 140 – провалив. До закінчення терміну прем'єрських повноважень йому потрібно реалізувати ще 155 обіцянок.

Петро Порошенко дав 331 обіцянку відтоді, як зареєструвався в ЦВК кандидатом в президенти 30 березня 2014 року й до 23 квітня 2019 року. Щоправда, з переліку обіцянок ми прибрали його передвиборчі, в тому числі й програмні наміри президентської кампанії 2019 року, коли Порошенко балотувався на другий термін. Ми не стали враховувати обіцянки, які Порошенко не зможе виконати, оскільки програв на виборах. Наприклад, обіцянку в 2023 році подати заявку на вступ до ЄС. Якщо ж додати й ці запевнення, то за Порошенком значилося б 409 обіцянок.

Екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк за час каденції (з 27 лютого 2014 до 14 квітня 2016 року) дав 248 обіцянок. Загалом Арсеній Петрович за час своєї політичної та чиновницької кар'єри встиг дати 370 обіцянок, з яких 228 виконав (62%), а 142 – провалив.

Серед народних депутатів більше за всіх наобіцяв лідер Радикальної партії Олег Ляшко – 248 обіцянок (з дня складання присяги депутата 27 листопада 2014 року до 23 квітня 2019 року). Загальна кількість обіцянок, які колись давав політик, – 283, з них 97 він виконав (34%), а 116 – провалив.

Найплодовитішим на обіцянки серед голів облдержадміністрацій виявився Валентин Резніченко, який із 26 березня 2015 року як голова Дніпропетровської ОДА дав 136 обіцянок. При цьому Резніченко заслужено вважається й одним із найпродуктивніших серед своїх колег, оскільки виконав 89 обіцянок (65%), провалив лише 9, а ще 40 – має реалізувати.

Детальніше – на інфоргаіфіці.

Нагадаємо, ми писали, хто з політиків наобіцяв більше за всіх у квітні.

Також «Слово і Діло» розбиралосья, як працювали міністри Гройсмана в квітні. Читайте про це в нашому дайджесті обіцянок Кабміну з 28 березня до 30 квітня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: