Повернення міцних господарників: навіщо українцям партія мерів?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Оголошення про розпуск Верховної ради активізувало безліч політичних гравців. Багато політичних партій, які вже представлені у парламенті, або й ті, які ще там не були – готуються до різноманітних альянсів та будують власні конфігурації для того, аби бути обраними до нової Ради.

В ЗМІ активно обговорюються плани щодо створення так званої «партії мерів» - об’єднання одразу трьох політичних проектів. Головні дійові особи – мер Харкова Геннадій Кернес, мер Одеси Геннадій Труханов на чолі своєї місцевої партії «Довіряй справам», один із лідерів партії «Відродження» Віталій Хомутиннік, окремі представники партій «Наш край» та депутатської групи «Воля народу».

Усі вони збираються вже наприкінці травня провести з’їзд, на якому й визначаться із подальшим форматом участі у виборах. Варто зазначити, що до нинішнього часу усі вище перелічені партійні проекти чудово співпрацювали як у Верховній раді, так і на місцях із представниками влади. Одним із ідеологів створення «партії мерів» був екс-заступник голови АП Петра Порошенка Віталій Ковальчук, який зберіг тісні відносини із «материнською» партією «УДАР» на чолі із Віталієм Кличком.

Саме Ковальчук та Кличко планували створення такої політсили на основі місцевих еліт й Асоціації мерів міст. Тоді як «Відродження» і «Наш край» - були напівпідконтрольними проектами, в яких зручні позиції зайняли ті, кого взяли у списки парламентських партій після подій Революції Гідності. В основному – це екс-регіонали, впливові місцеві бізнесмени й «міцні господарники».

Які перспективи матиме подібний політичний проект?

Правила гарного тону

В АП Петра Порошенка розуміли необхідність опори на місцеві еліти, якими б одіозними представниками вони не були представлені. Втім, намагалися тримати їх на «короткому ланцюжку». Так досі і Геннадій Кернес, і Геннадій Труханов перебувають під слідством. Мер Харкова обвинувачений у справі про погрози вбивством, незаконне позбавлення волі та катування (йдеться про події 2014 року). Мер Одеси підозрюється у заволодінні коштами Одеського міського бюджету під час продажу будівель заводу «Краян» (2016 рік).

Достроковий розпуск ВР: чому виборчу кампанію можуть зупинитиНовообраний президент оголосив про розпуск Ради. Після зустрічі з парламентськими фракціями представники фракцій заявили про намір йти на дострокові вибори. Чи можуть оскаржити указ президента про розпуск ВР, знають експерти.

Зі зміною влади усі ці кримінальні справи можуть бути легко закриті. Адже слідство за кілька років не просунулося достатньо, аби визначити провину підозрюваних. Все трималося на контролі АП і судах. Втім, наразі ці два фактори не діють, тож як поведуть себе представники нової влади та місцеві еліти – залишається інтригою.

Втім, ймовірно, участь у новому проекті Віталія Хомутинніка і є тим сигналом, який розрахований на нового президента та його команду. Близькість Хомутинніка до Ігоря Коломойського, ймовірна інформаційна підтримка його медіа – ще на старті може дати суттєві можливості для просування нового партійного об’єднання.

Опора для влади в новому парламенті

А стартові можливості – дуже хороші. Перш за все, йдеться про електорат півдня та сходу, де окрім «Опозиційної платформи – За життя», іншої проахметівської частини «Опозиційного блоку» та новоспеченої партії «Слуга народу» - особливої конкуренції небагато.

До того ж, і Кернес, і Труханов – мери міст-мільйонників, які попри неоднозначне ставлення до них у решті регіонах України, в себе вдома мають серйозну підтримку й високу впізнаваність.

Нові політичні партії: чи мають майбутнє в УкраїніНовим політичним силам не вистачає впізнавності та фінансових ресурсів для ведення своєї діяльності.

Геннадій Кернес всі роки після подій Революції Гідності створював собі імідж «міцного господарника» та впевнено тримався за мерство. Це зробило з нього потужного союзника для тодішньої влади. Обидва очільники АП Петра Порошенка – Борис Ложкін та Ігор Райнін – родом з Харкова. Напередодні президентської кампанії Кернес відкрито підтримував Петра Порошенка. І навіть «пригрів» мажоритарний округ для одного з його найближчих соратників – нардепа Олександра Грановського. Цікаво те, що вже після першого туру Кернес відвідав Ізраїль, начебто полікуватися. Втім, серед іншого, мав там зустріч із бізнесменом Ігорем Коломойським.

В Одесі сильний вплив зберігає нинішній мер Геннадій Труханов і його команда. Поки що у нього найбільша і найвпливовіша фракція в міськраді - 27 з 64 мандатів належать партії «Довіряй справам». Фактично, жодне з рішень по Одесі неможливо без участі цієї політичної сили. Домовлятися із Трухановим у команді нового президента будуть через представників партії «Відродження», з якою «Зе-команда» тісно співпрацювала в Одеській області під час президентської кампанії.

Пошук союзників й імовірні ресурси

Схоже, плани у нового політичного об’єднання амбіційні. Саме «Відродження» та акумульовані довкола цієї політсили інші політпроекти та місцеві еліти – можуть стати «кістяком» мажоритарної кампанії. Це саме той ресурс, якого так не вистачає команді Володимира Зеленського – в нього точно немає достатньої кількості кандидатур, аби «закрити» усі 198 виборчих округів в разі збереження змішаної виборчої системи на дострокових виборах до Ради.

«У нас вже більше 50 мажоритарників, які будуть йти як мажоритарники від партії», - розповів про плани партії «Відродження» Віталій Хомутиннік.

За яких умов можуть достроково розпустити Верховну радуСлово і Діло подивилося в Конституції, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду України.

В новій Верховній Раді, окрім «Слуги народу», ймовірними союзниками «Відродження» можуть стати перш за все частина «Опозиційної платформи – За життя» на чолі із Юрієм Бойком та Вадимом Рабіновичем.

У партії «Відродження» значно звузяться можливості впливу на політичний порядок денний у новій Раді, якщо будуть змінений виборчий закон й відмінять «мажоритарку». Ймовірно, партія зможе здолати 3% бар’єр, проте нинішній – 5% - враховуючи швидкість проведення дострокових виборів, набрати буде вкрай важко. Тож «партії мерів» вигідно збереження мажоритарної складової, так само, як і зниження виборчого бар’єра.

Кому потрібна «партія мерів» та міцних господарників? Серед громадян південних та східних областей й досі користується популярністю міф про «міцних господарників». Тим паче, що з огляду на діяльність мерів Кернеса та Труханова саме у сфері наведення ладу у очолюваних ними містах – зроблено було чимало. Чи було цього достатньо – навряд. Проте для позитивної оцінки містянами та підтримки іміджу «міцних господарників» - цілком вистачить.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: