Регіони Зеленського: які місцеві еліти стануть опорою для нового президента

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

У другому турі президентських виборів кандидат Володимир Зеленський отримав значну підтримку в усіх областях України, крім Львівської. В деяких регіонах підтримка шоумена була рекордною. Серед топ-5 областей, де найбільше підтримали Володимира Зеленського, Луганська (89,44% серед тих, хто проголосував), Дніпропетровська (87,25%), Одеська (87,21%), Донецька (86,94%), Харківська (86,88%).

У решті східних та південних областей України «команда Зе» також отримала вражаючі результати. І навіть у центральних регіонах та на заході нашої країни підтримка шоумена була набагато вищою, ніж у його конкурента Петра Порошенка. Найменше Володимира Зеленського обирали в Тернопільській (50,43%), Івано-Франківській (54,58%) та Рівненській (60,06%) областях. Та навіть такі цифри свідчать про суттєву підтримку поки ще художнього керівника «Квартал 95».

Попередньо експерти визначили такі результати як реалізація «протестного потенціалу українців» щодо нинішньої влади, а також вказують на беззаперечні об’єднавчі тенденції. Мовляв, кандидатура Володимира Зеленського справді об’єднала всі регіони країни.

Втім, потрібно наголосити, що це дуже оптимістичне твердження. І якщо взяти до уваги аспект реалізації президентських повноважень, то у Володимира Зеленського вкрай слабке поле для маневру. Головна причина – відсутність будь-якої власної формалізованої політичної мережі чи навіть так званих «опорних регіонів» для можливості подальшої розбудови владної вертикалі на місцях. Із цим питанням величезні проблеми, які потрібно вирішувати «з коліс».

Ба більше, представляючи свою команду, Володимир Зеленський, навіть розуміючи високу ймовірність своєї перемоги на виборах, ані словом не згадав про кадри, на які він опиратиметься в областях. Поки експертна спільнота не має жодного уявлення, кого новий президент призначатиме головами обласних державних адміністрацій у регіонах. А це вкрай важливо для розуміння, на які місцеві еліти опиратиметься новий глава держави.

Схоже, без допомоги досвідченіших політиків команді Володимира Зеленського не обійтися. Тож спробуємо спрогнозувати, з яких саме трьох опорних областей – на сході, півдні та заході нашої держави – новообраному президенту буде найлегше розпочати свою роботу.

Волинь – Захід

Волинська область може стати однією з базових областей у західному регіоні для команди Володимира Зеленського. В другому турі він отримав 63,4% голосів виборців, що є досить непоганим результатом серед інших західних областей. А беручи до уваги те, що сусідня Львівська область – єдина в Україні, де впевнену перемогу здобув Петро Порошенко (за нього проголосували 62,79%), результат на Волині й справді важливий для позиціонування нового президента.

Високий результат Зеленського на Волині пов'язують із впливом давнього соратника Ігоря Коломойського з бізнесу – екс-головою Одеської ОДА в 2014-2015 роках, головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею. Його головна політична опора в регіоні – партія УКРОП. На Волині вона посідає лідируючі позиції в облраді (17 із 60 депутатів), у Луцькій міськраді (15 із 42 депутатів) і показала найкращі результати як під час місцевих виборів у 2015 році, так і на всіх виборах до об'єднаних територіальних громад протягом 2017-2018 років (із загальної кількості в 403 депутата місцевих рад 123 – «укропівці»).

Те, що саме партія УКРОП на Волині стане фундаментом для політичного впливу Володимира Зеленського, ніхто особливо й не приховував. Її партійці – послідовні опоненти команди Порошенка, контролюють багато медіа, мають розвинену мережу осередків у районах, що може стати в нагоді для майбутньої парламентської кампанії.

Немає сумніву і в тому, що новим головою Волинської ОДА стане хтось із соратників Ігоря Палиці в регіоні. Адже саме він зараз проводить активну роботу з місцевими бізнес-елітами щодо лояльності до нового глави держави.

Одеса – Південь

В Одеській області Володимиру Зеленському допомагали здобувати прихильність виборців народні депутати з «Відродження», які до 2014 року були в лавах Партії регіонів. Цей регіон – «ворота» політичного впливу на решту південних та центральних областей України.

Одеса може стати ще одним плацдармом для повернення в політичну орбіту команди Ігоря Коломойського. Головною дійовою особою в цьому процесі може стати все той же Ігор Палиця, який у 2014-2015 роках очолював Одеську обласну державну адміністрацію. Після конфлікту його наступника Міхеіла Саакашвілі з президентом Петром Порошенком область очолив Максим Степанов. Однак і Степанов після буремного періоду керування областю Саакашвілі також потрапив у немилість Банкової – якраз після оголошення результатів першого туру президентських виборів.

Після кандидатів Володимира Зеленського та Юрія Бойка Петро Порошенко опинився лише на 3-му місці перегонів за підсумками голосування мешканців Одеської області.

Як би там не було, своєї впливової команди чи бодай кістяка кадрів у Володимира Зеленського в Одеській області поки немає. Своєю чергою сильний вплив у самому місті зберігає нинішній мер Геннадій Труханов і його команда. Поки що в нього найбільша й найвпливовіша фракція в міськраді – 27 із 64 мандатів належать партії «Довіряй справам». Фактично, жодне з рішень щодо Одеси неможливе без участі цієї політичної сили.

Тож Володимиру Зеленському, як і його команді, доведеться шукати підходи до такого стратегічного союзника, як Геннадій Труханов. Або піти шляхом ескалації й таки завершити розпочаті кримінальні справи проти мера Одеси, що може призвести до його відставки та нових виборів міського голови.

Харків – Схід

Важливий східний регіон, в якому Володимир Зеленський здобув чималу підтримку – в другому турі його кандидатуру на президентських виборах підтримали 86,88% виборців.

Сильні позиції в Харкові та області зберігають колишні «регіонали», основна частина яких чудово почуває себе в партії «Відродження». А в самому Харкові, безперечно, серйозні позиції зберігає нинішній мер міста Геннадій Кернес. Останній донедавна відновив хороші відносини з командою Петра Порошенка й навіть агітував голосувати саме за нього напередодні першого туру президентських виборів.

І міський голова Харкова Геннадій Кернес, і головний бенефіціар партії та депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік напередодні другого туру президентських виборів навідувалися в гості до олігарха Ігоря Коломойського до Ізраїлю. Ймовірно, предметом розмови могла бути й майбутня підтримка впливовими політиками Володимира Зеленського саме в Харківській області та Харкові.

Теоретично, серйозний вплив у регіоні зберігає й нинішній очільник МВС Арсен Аваков, якого небезпідставно підозрюють у політичних симпатіях до команди Зеленського.

Не виключено, що команда Володимира Зеленського зможе знайти спільну мову з усіма головними стейкхолдерами політичного порядку денного області. Харків зараз – важливий плацдарм для стабільної ситуації в решті прифронтових східних областей. Складнощі в «команди Зе» можуть виникнути хіба що на Донеччині та Запорожчині, де сильнішими є позиції олігарха Ріната Ахметова.

Непевною ситуацією залишається й на Дніпропетровщині, де колишні близькі соратники Ігоря Коломойського Борис Філатов і Геннадій Корбан, схоже, набули більш вагомого статусу й краще за свого колишнього шефа контролюють ситуацію в регіоні. Якщо команді Володимира Зеленського вдасться домовитися й із ними, а для цього є всі необхідні передумови, контролювати ситуацію в решті центральних та східних регіонів України стане набагато простіше.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: