Достроковий розпуск Ради: чи впорається з таким викликом Зеленський

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Голосуванням за 20 травня депутати показали, що якщо новообраний президент робить заяви на кшталт того, що Рада погана, всі брехуни, то йому дають змогу розпустити її склад і проявити свої професійні якості.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«Зараз депутати показали, що розпуск у його руках, але не потрібно говорити, що ця Рада повністю корумповона, ніхто не працює, й не слід усіх рівняти під одну гребінку. Тепер, якщо він хоче розпуску, це буде його політична відповідальність», – зазначив Краснопьоров.

Зважаючи на можливий розпуск, проблема в тому, що Зеленський може мати потенційно високий пропорційний рейтинг, але його потрібно буде ще захистити. При цьому можливостей зробити це в Зеленського не так уже й багато, додав він.

«По-перше, зараз включатимуться нові політичні гравці. Зокрема, Вакарчук. По-друге, парламентські вибори багатосуб’єктні. По-третє, так просто вже виїхати на тому, що Порошенко поганий, не вийде», – уточнив аналітик.

Підсумки 9-ї сесії Ради: хто де-факто входить до коаліції з БПП і «Народним фронтом»З Блоком Петра Порошенка і Народним фронтом найчастіше голосують радикали та Самопоміч. Але підтримка законопроектів знизилася.

Крім того, він не готовий буде брати мажоритарку взагалі. Зеленський на сьогодні не має ані структур, ані можливостей для мажоритарної боротьби, підкреслив він.

«Тому, якщо буде консенсус щодо нового закону про вибори, Зеленський може ще домовитися про нерозпуск Ради», – акцентував експерт.

За його словами, це неоднозначна ситуація для влади.

«Припустимо, формується якась опозиція включно з Порошенком. Мажоритарку вони візьмуть, тут готові, але партію ще не перезапустили, не відбулося ребрендингу, що могло б підвищити шанси. Це зараз проблема для них. Тому дострокові вибори невигідні одним і вигідні іншим. Строкові вигідні тим, що вони можуть провести ребрендинг своїх партій, але за мажоритаркою вже буде щільна конкуренція», – пояснив Краснопьоров.

Своєю чергою політолог Ігор Петренко зазначив, що з одного боку, нібито є здорова політична логіка, яка говорить про те, що чим більше людина перебуває у владі, тим більше втрачатиме свою підтримку. Відповідно, це позначатиметься на політсилі Зеленського «Слуга народу».

«Тому ніби і є логіка в тому, щоб Зеленський зараз розпустив Раду й на тлі 73% підтримки його політична сила взяла хороший відсоток», – уточнив він.

Однак «Слуга народу» – поки віртуальна партія. Немає обласних осередків, кадрів для роботи. Є ризик, що доведеться спиратися на не дуже перевірені кадри, що також негативно позначатиметься на його рейтингу, додав експерт.

«Тому, з іншого боку, є логіка й у тому, щоб ці півроку використати на свою користь – організувати свою політичну силу. Тим більше, якщо він говорить, що не хоче об'єднуватися зі старими політиками, то, ймовірно, вони можуть іти в політику двома колонами – «Слуга народу» та ще якийсь ліберальний проект із технократами. Але щоб друга група була впізнаваною й могла створювати коаліцію зі «Слугою народу», їй також потрібен час», – резюмував Петренко.

Раніше чинний президент Петро Порошенко заявляв, що підстав для розпуску парламенту не бачить.

Детальніше про умови, за яких можливий розпуск ВР, за посиланням.

Нагадаємо, Рада призначила інавгурацію Зеленського на 20 травня. Особливості проведення інавгурацій п'яти президентів України – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: