Зеленський ризикує повторити провалену обіцянку Порошенка про відкриті списки

Читать на русском
Передвиборча обіцянка Зеленського про вибори за відкритими списками може бути проваленою. Зараз президент домовляється з фракціями про скасування мажоритарки і зниження прохідного бар'єру для партій.
Володимир ЗеленськийСлово і Діло

Балотуючись на посаду президента України, Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі обіцяв зробити так, щоб вибори до парламенту проводилися за відкритими списками. Про це нагадують аналітики сайту «Слово і Діло», з огляду на інформацію про липневі перевибори до парламенту, які, за словами лідерів фракцій, очевидно відбудуться за закритими списками.

Таким чином, президент Зеленський ризикує повторити провалену обіцянку свого попередника Петра Порошенка, який, ще в 2014 році обіцяв у своїй передвиборчій програмі те саме, але не виконав обіцяного.

Як повідомив сьогодні після консультацій президента з лідерами фракцій співголова депутатської групи «Партія Відродження», Віталій Хомутинник, першою поправкою до законодавства, яку запропонував Зеленський, є скасування мажоритарної системи, за якою зараз обирається половина парламенту. Друга правка – зниження прохідного бар'єру до 3%.

Володимир ЗеленськийПрезидент України

Це означає, що липневі вибори відбудуться за закритими виборчими списками, а мажоритарна частина – взагалі буде ліквідована.

Зважаючи на сьогоднішні соціологічні рейтинги, згідно з якими партія «Слуга народу» має 40% голосів виборців, це означає що в парламенті пропрезидентська партія може отримати 55% місць і становитиме одноосібну більшість.

Іншими словами, подібні зміни до законодавства зроблять процес обрання депутатів не відкритішим, а – навпаки – більш закритим.

Нагадаємо, у перший день президентства Зеленський провалив уже дві власних обіцянки, які суперечили одна одній.

Також пропонуємо почитати, що обіцяв і не зробив Петро Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: