У Радбезі ООН відмовилися обговорювати мовний закон

Читать на русском
Представник Росії Василь Небензя переконував, що український закон про мову пов'язаний із Мінськими домовленостями, але його не підтримали.

Члени Ради Безпеки ООН проголосували проти проведення засідання щодо ухваленого Верховною Радою закону Про забезпечення функціонування української мови як державної.

Як пише «Слово і Діло», це рішення було ухвалено на самому початку засідання, повідомляє Укрінформ у понеділок, 20 травня.

Чи ризикне Зеленський переглянути «мовний» закон?Парубій підписав мовний закон, який депутати ухвалили в другому читанні. В команді Зеленського говорять, що вивчатимуть закон.

«Ми протестуємо проти проведення цього засідання і закликаємо інших членів проголосувати проти прийняття його на порядку денному», - сказав постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр.

Він пояснив, що прийнятий 25 квітня в Україні закон не може ставитися на один рівень із важкою гуманітарною ситуацією на Донбасі. Він вважає, що Росія спеціально ініціювала це засідання в день інавгурації нового президента України Володимира Зеленського, щоб використовувати Радбез ООН для своїх цілей.

Його слова підтримав представник Німеччини при ООН Крістоф Хойзген і заступник постпреда США Джонатан Коен, постпред Польщі при ООН. Представник Росії Василь Небензя не погодився з колегами за столом і переконував, що український закон про мову пов'язаний із Мінськими домовленостями.

На голосування було поставлено процедурне питання про проведення засідання, і проти його прийняття проголосували шість держав-членів, за - лише п'ять, утрималися - чотири. Засідання було скасовано за відсутністю рішення про прийняття його процедури.

Нагадаємо, 18 травня стало відомо, що Росія скликала Радбез ООН через український закон про мову. Тоді спікер постійного представництва України при ООН назвав звернення РФ «абсурдним».

Пізніше Київ відповів на скликання Ради Безпеки ООН Росією щодо мови. Глава МЗС Павло Клімкін сказав, що українська мова не отримала ніяких особливих прав, і з погляду міжнародної практики не відбулося нічого екстраординарного.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: