«Мовний» закон посилив квоти на радіо та ТБ

Читать на русском
Квоту української мови на радіо й телебаченні піднімуть із 75 до 90 відсотків. Ця норма почне працювати через п'ять років.

«Мовний» закон передбачає підвищення квоти на українську мову для загальнонаціональних телеканалів із 75% до 90%.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в документі.

В Україні опублікували повний текст «мовного» законуУ четвер, 16 травня, з'явився повний текст мовного закону. Закон закріплює за українською мовою статус єдиної державної.

Таким чином, тижневий обсяг мовлення загальнонаціональних або регіональних ЗМІ українською мовою має становити щонайменше 90% загальної тривалості передач і/або фільмів в кожному проміжку часу між 07:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00 (було не менш ніж 75%).

Крім того, місцеві ЗМІ в загальному тижневому обсязі мають забезпечувати мовлення українською мовою щонайменше 80% в кожному проміжку часу між 7:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00 (було не менш ніж 60%).

При цьому із закону виключили пункт, який дозволяв використання інших мов у виступах, інтерв'ю, коментарях, поясненнях, питаннях учасників передач (крім ведучих), або в окремих репліках ведучих.

Наголошується, що зміна квот набуває чинності через п'ять років після набуття чинності «мовного» закону.

Зазначимо, що під час обговорення законопроекту перед другим читанням, цю норму домовилися прибрати. Яким чином вона опинилася в підсумковому варіанті закону - незрозуміло.

Нагадаємо, 25 квітня Верховна рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про мову.

Поправки до документа парламентарі розглядали на пленарних засіданнях майже два місяці - з 28 лютого. Загалом народні депутати подали до законопроекту 2082 поправки.

15 травня чинний президент Петро Порошенко підписав мовний закон. Напередодні документ був підписаний спікером Верховної ради Андрієм Парубієм.

Закон передбачає штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови, однак норми про адміністративну відповідальність почнуть діяти через три роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: