Парламентські вибори: чому не всі молоді, нові та перспективні мають шанси

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Найближчим часом ми побачимо багато нових політичних проектів та конфігурацій, в основі яких дві речі. Перша – банальне бажання пройти до парламенту, друга – розрахунок на втому від «старих» політиків. Багатьох стимулює кейс Зеленського, коли людина не із системи зірвала ва-банк і повністю переграла Порошенка, Тимошенко та Гриценка.

Про це в своєму блозі написав політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, передає «Слово і Діло».

Експерт назвав перелік нових або умовно нових політичних проектів, які претендують на місце в парламенті:

– «Українська стратегія» Гройсмана; – партія Вакарчука; – Кличко та УДАР; – «Люди важливі»; – «Дій з нами»; – Єгор Соболєв та інші вихідці із «Самопомочі»; – «Народний фронт» із його декількома групами.

«Хтось розраховує самостійно пройти до парламенту, хтось хоче засвітитися й вибити місце в списку прохідної партії», – зазначив він.

Портрет виборця: хто голосував за Порошенка та Зеленського в другому туріВолодимира Зеленського більше підтримали на сході України, а на заході країни в нього лише невелика перевага.

На його думку, найближчим часом буде багато «піни» й надування щік. Але до парламенту потраплять далеко не всі «молоді, нові та перспективні».

«Чому? Тому що електоральний пиріг не настільки великий, як здається. Багато хто голосуватиме за інерцією за тих, кому віддав голос на президентських», – уточнив фахівець.

На тих, хто не визначився, полюватиме багато партій зі схожою риторикою, додав він.

«Тому що часу обмаль. У травні інавгурація, в червні кадрові призначення нового президента, потім кілька тижнів активної роботи й розпочнеться сезон відпусток. Активна фаза кампанії триватиме 2,5-3 місяці. За цей час складно розкрутити новий проект», – пояснив політтехнолог.

За його словами, шанси мають лише впізнавані обличчя на кшталт Гройсмана, Кличка та Вакарчука.

«Шанси мають ті, хто зможе диференціюватися 1 зуміє «запалити» людей мегаідеєю. Просто «молоді й нові» мало кого цікавитимуть. Особливо після перемоги Зеленського», – резюмував Валентин Войтков.

Як відомо, 16 травня Святослав Вакарчук презентував свою партію «Голос». Головним координатором партії називають колишню заступницю міністра економіки Юлію Клименко.

Також дивіться на інфографіці «Слова і Діла» портрети виборців Зеленського та Порошенка.

Нагадаємо, Рада призначила інавгурацію Зеленського на 20 травня. Як голосували нардепи – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: