Підсумки 9-ї сесії Ради: хто де-факто входить до коаліції з БПП і «Народним фронтом»

Читать на русском

Парламентська коаліція «Європейська Україна», яка була створена восени 2014 року, формально розпалася майже три роки тому, коли «Самопоміч» і Радикальна партія залишили «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт». Незважаючи на це, Верховна Рада працює, законопроекти стабільно ухвалюються, й навіть ті ж «радикали» та «Самопоміч» не соромляться голосувати з начебто колишніми партнерами з коаліції. Так було під час роботи 8-ї сесії парламенту, збереглася ця тенденція й під час 9-ї.

«Народний фронт» у середньому дає 80% голосів «за» від загальної кількості членів фракції. Більше стали підтримувати законопроекти члени «Блоку Петра Порошенка» – 77% фракції (минулої сесії було 72%). У Радикальній партії «за» в середньому виступають 65% членів політичної сили, а під час 8-ї сесії було 72%. «Самопоміч» також знизила рівень підтримки законопроектів, тепер у середньому «за» виступають 52% фракції.

З «Батьківщини» в середньому 45% депутатів голосують «за» (минулої сесії – 48%), «за» також виступають 43% позафракційних парламентарів. А ось «Відродження» та «Воля народу» свою підтримку законодавчих ініціатив наростили: під час роботи 9-ї сесії в середньому 43% і 39% членів груп голосували «за» (на 8-й сесії було 30% і 32%). З «Опозиційного блоку», як і під час попередньої сесії, лише 18% голосують «за».

Тобто БПП і «Народний фронт» почали втрачати підтримку РПЛ і «Самопомічі». Але голосів усе одно вистачає за рахунок посилення фракційної дисципліни «Блоку Петра Порошенка» та збільшення підтримки «Волі народу» й «Відродження».

Від загальної кількості депутатів, які голосують «за», БППшники становлять 32%, «Народний фронт» – 19%, позафракційні – 13%, «Відродження» та «Самопоміч» – по 6%, «Воля народу», Радикальна партія, «Батьківщина» – 5%, «Опозиційний блок» – 10%.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Верховна Рада провела останній тиждень роботи 9-ї сесії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: