Особливості проведення інавгурацій п’яти президентів України

Читать на русском

Незадовго до урочистої церемонії складання присяги новообраним президентом України Володимиром Зеленським його радники пообіцяли дотримуватися церемонії інавгурації, але анонсували, що будуть певні «фішечки». Невже церемонія відбудеться на НСК «Олімпійській»? Незабаром ми про все дізнаємося, а сьогодні «Слово і Діло» пропонує згадати, як відбувались інавгурації п’яти президентів України.

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук складав присягу в грудні 1991 року. Церемонія відбувалася у Верховній раді й була доволі скромною. Були присутні лише два посли (Польщі та Канади). Оскільки Конституція України ще не була ухвалена, то з атрибутів влади було Пересопницьке Євангеліє та Акт проголошення незалежності України.

Не обійшлося й без курйозів. Оскільки інавгурація відбувалася вперше, то ще не були відшліфовані різні організаційні тонкощі процедури. Після складання присяги Кравчуку не встановили крісло президента в залі Верховної ради. Тому йому довелося сісти на місце спікера парламенту.

До того ж урочистості відбувалися без виконання державного гімну, оскільки депутати не ухвалили його редакцію. Тому замість гімну хор ім. Григорія Верьовки виконав «Боже великий, єдиний».

Під час складання присяги Леонідом Кучмою в липні 1994 року були присутні вже 14 офіційних делегацій іноземних держав. Другий президент також присягав на Пересопницькому Євангелії, адже Конституцію ще не ухвалили.

На відміну від першої інавгурації, цього разу відбулася церемонія передачі влади від Леонида Кравчука Леониду Кучмі. Щоправда, для участі в урочистостях, які відбувалися в Маріїнському палаці, Кравчук прибув із запізненням на 20 хвилин.

Друга інавгурація Кучми відбувалася в Палаці «Україна» наприкінці листопада 1999 року. Серед зарубіжних гостей із 21 держави були присутні вісім президентів (Узбекистану, Словаччини, Польщі, Молдови, Туреччини, Литви, Азербайджану, Білорусі) та два прем’єр-міністри (РФ, Казахстану).

Серед атрибутів нарешті вже була Конституція України, а також Пересопницьке Євангеліє та з’явилася Президентська булава, Гербова печатка, Нагрудний знак та Президентський штандарт. Але коли Кучмі вручали булаву, поруч не було офіцера, якому голова держави мав би її віддати. Тому Кучма потримав її в руках і поклав назад.

Інавгурація Віктора Ющенка в січні 2005 року знову проводилася у Верховній раді, а частина урочистостей – на Майдані Незалежності. На церемонію приїхали 64 делегації іноземних держав. Серед них були сім президентів (Естонії, Латвії, Молдови, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини), два прем’єр-міністри (Азербайджану, Нідерландів), генерал-губернатор Канади, а також генсек НАТО, заступник генсека ООН, генсек ОБСЄ, комісар ЄС. Привітати Ющенка приїхали екс-президент Чехії Вацлав Гавел та екс-президент Польщі Лех Валенса.

На проведення урочистостей було витрачено 4,3 млн грн ($800 тис.). Люди довго обговорювали між собою, що могло б означати те, що на Майдані Незалежності не злетів випущений Ющенком білий голуб.

Наступний обраний українцями президент Віктор Янукович складав присягу в лютому 2010 року у Верховній раді. З’їхалися близько 100 делегацій іноземних держав. На церемонії були присутні вісім президентів (Вірменії, Латвії, Литви, Македонії, Польщі, Угорщини, Чорногорії, Білорусі), три прем’єр-міністри (Азербайджану, Казахстану, Таджикистану), президент Європарламенту, верховний представник із закордонних справ ЄС, президент ПАРЄ, патріарх РПЦ.

Підсумки другого туру виборів президента України у фактах та цифрахВ яких регіонах та наскільки активно підтримували Зеленського та Порошенка у другому турі виборів, як голосували військові, скільки людей взяли участь у волевиявленні.

Відзначимо, що Ющенко не прийшов на інавгурацію Януковича, тому церемонія передачі влади відбулася в одному з кабінетів Адміністрації президента.

Урочистості були не такими пишними, як за Ющенка, й коштували платникам податків 2 млн грн ($250 тис.). Щоправда, люди побачили знаки долі й на цій церемонії. Коли Янукович заходив до Верховної ради, перед ним почали зачинятися вхідні двері. А журналісти потім довго смакували, як новоспечений президент сховав до нагрудної кишені піджака посвідчення президента, яке мало б лежати на спеціальній подушці.

П’ятий президент України Петро Порошенко складав присягу у Верховній раді та на Софійській площі в червні 2014 року. Серед зарубіжних гостей було 56 делегацій іноземних держав. Зокрема, 13 президентів (Австрії, Албанії, Білорусі, Грузії, Литви, Польщі, Швейцарії, Німеччини, Македонії, Молдови, Румунії, Словенії, Словаччини) та 4 прем’єр-міністри (Канади, Казахстану, Латвії, Угорщини). Також були присутні генсек Ради Європи, президент Ради Європи, генсек ОБСЄ.

Оскільки Янукович втік з України, то символічної передачі влади від одного президента іншому не відбулося. З проблемних моментів запам’яталася ситуація, коли під час входу до Верховної ради перед Порошенком знепритомнів солдат почесної варти, який перегрівся на сонці.

Нагадаємо, ми писали, чому не варто тягнути з інавгурацією Зеленського.

Також ми розбирались, який сценарій можуть підготувати для інавгурації Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: