Загроза денаціоналізації: чи настільки важливий статус ПриватБанку

Читать на русском
Василь Юрчишин

Процесу націоналізації ПриватБанку звичайні громадяни не відчули. Так само й зараз для паніки немає підстав.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Якщо подані позови до Лондонського суду, це означає, що були порушені процедури при приватизації. Тому в таких випадках, перш за все, мали би бути наслідки для тих, хто допустив ось такі волюнтаристські дії. Це стосується колишнього голови НБУ та інших членів правління», – – зазначив Юрчишин.

Щодо безпосередньо процедури націоналізації, то тоді також було багато шуму й паніки, але жодних негативних наслідків, нагадав він.

«В принципі, ніхто особливо не відчув, що відбулася націоналізація. Основні рахунки були збережені, правила роботи банку – також. Зараз він працює не гірше, ніж це було раніше», – підкреслив економіст.

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентомСлово і Діло зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019, з якими стартуватиме новообраний президент України.

На його думку, якщо є велика зацікавленість у тому, щоб не роздмухувати конфліктну ситуацію, а вирішити її, в тому числі для поліпшення довіри до влади, й покарати винних, то українці не помітять денаціоналізації.

«Ані вкладникам, ані клієнтам, ані тим, хто веде свій бізнес через ПриватБанк, хвилюватися немає про що», – додав він.

Крім того, такі судові процеси не будуть швидкими, уточнив фахівець.

«Це можна буде вирішити, якщо влада зважиться покарати тих, хто проводив такі волюнтаристські дії. І ПриватБанк не один такий. Те, що колишня голова правління пишалася тим, що третина банків виведена з ринку, є показником, гідним жалю, а не похвали. Уже зараз і щодо інших банків є рішення, протести. Певні дії з очищення банківської системи були правильними, але було й дуже багато рішень, що мали політизований характер», – пояснив він.

За його словами, особливо немає різниці між тим, чи державний банк, чи національний. Суть у тому, що менеджмент має бути надійним, працювати на ринкових умовах, приносити прибуток.

«А від того, що контрольним пакетом акцій володіє Мінфін, нічого не змінюється для звичайних громадян», – наголосив експерт.

Терміни «народний» та «націоналізований» не мають великого сенсу, додав він.

«Так, виділяється частина додаткового фінансування. Але чи так це добре? Наприклад, банк може допускати неефективну діяльність і все одно знатиме, що виділять фінансування. Так само з держпідприємствами. Є багато збиткових підприємств, які покривають бюджети, в той час як ці ресурси можна було б пустити на інноваційні системи розвитку», – резюмував Василь Юрчишин.

Додамо, в НБУ заявили, що Україна знову націоналізує ПриватБанк, якщо суди остаточно скасують попереднє рішення про націоналізацію. Тим часом суд об'єднав п'ять позовів Ігоря Коломойського щодо ПриватБанку.

Курс долара, ціни на продукти та основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентом можна подивитися на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: