Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 14-17 травня

Читать на русском

У Верховній раді цього тижня є два важливих завдання: усунути останні перешкоди перед підписанням закону про українську мову, а також призначити дату інавгурації нового президента. Якщо з першим усе зрозуміло (скоріш за все, постанови про скасування ухваленого закону будуть відхилені), то з другим питанням буде складніше – однозначного бачення дати інавгурації в депутатів немає. Про що ще сьогодні говорили на Погоджувальній раді, розбиралося «Слово і Діло».

«Цього тижня ми маємо розглянути постанову про призначення інавгурації. На сьогодні зареєстровані чотири постанови, п'ять, одна з них відкликана в суботу. І я вважаю, це буде також одним із ключових рішень цього тижня під час пленарного засідання Верховної ради України», – заявив спікер парламенту Андрій Парубій, при цьому він не уточнив, в який саме день депутати розглянуть призначення інавгурації.

При цьому фракція «Блоку Петра Порошенка» виступає за будь-яку дату інавгурації.

«Відразу після рішення відповідного профільного комітету ми терміново збираємо фракцію, визначаємося з тим, за що будемо голосувати. Але хотів би зазначити, що Петро Порошенко готовий передати владу в будь-який момент. І хотів би підкреслити, що сьогодні це повна відповідальність українського парламенту, а не президента України», – підкреслив Артур Герасимов. «Воля народу» та «Батьківщина» також готові підтримати будь-яку дату.

Фракція «Опозиційного блоку» та група «Відродження» підкреслили, що інавгурацію потрібно провести «якомога швидше». Лідер Радикальної партії Олег Ляшко сказав, що не має значення, будуть вибори достроковими чи ні, з чого можна зробити висновок, що «радикали» також виступають за будь-яку дату. «Народний фронт» пропонує провести інавгурацію в будь-який день, крім 19 травня. А «Самопоміч» вважає, що потрібно зробити, як хоче Володимир Зеленський.

Відзначимо, що початок Погоджувальної ради зірвали депутати Віталій Купрій і Надія Савченко, які вимагали негайно зайнятися визначенням дати. Купрій також поклав на стіл Парубія кайданки.

Пленарний тиждень Рада розпочне з розгляду блоку паливно-енергетичного комплексу, далі буде блок питань місцевого самоврядування. Парубій підкреслив, що парламент має проголосувати постанову про проведення дострокових виборів у місцевих громадах. На вівторок також планується блок питань освіти (якщо депутати не встигнуть цим зайнятися, він перейде на четвер). Крім того, в четвер на порядку денному питання реформи парламенту.

На Погоджувальній раді БПП також розкритикував звернення Зеленського, в якому він вимагав від парламенту призначити інавгурацію на 19 травня. «Ви знаєте, в демократичних країнах є поділ гілок влади і є повага у відносинах між гілками влади. Це лише в нашого північного сусіда говорять, що парламент зобов'язаний, а що не зобов'язаний робити. Тому такий стиль поводження запроваджує дуже небезпечну традицію, тому що демократія – це, перш за все, процедура й повага», – заявив голова фракції Герасимов. У «Опозиційному блоці» також відзначили, що не слід починати роботу з парламентом з ультиматумів.

Юлія Тимошенко вже почала давати поради обраному президенту. Депутат сказала, що Зеленському слід створити (й зробити державним органом) національну комісію для розслідування кримінальних корупційних злочинів старої влади.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чим парламентарі займалися після президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: