Чи допрацює Рада до кінця каденції та чого чекати від Зеленського?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Згідно з Конституцією, за півроку до виборів не можна розпускати парламент. Якщо рахувати від 27 листопада, коли Рада стала повноважною, то 27 травня – крайня дата, коли Зеленський може розпустити парламент.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

«Для розпуску Зеленському не потрібно судового рішення. Достатньо лише звернутися до Парубія, щоб той підтвердив кількість депутатів у коаліції, оскільки в рішенні Конституційного суду чітко йдеться про те, що коаліція складається з фракцій і більшості депутатів. Тобто має бути 226 депутатів. Якщо ж ні, то Зеленський має право розпустити Раду», – зазначив Петренко.

Він нагадав, що фактично коаліції в нас немає. «Батьківщина», «радикали» та «Самопоміч» вийшли з коаліції й залишилися БПП з НФ. Сумарна кількість депутатів, у кожному разі, менша за 226.

Крім того, є позиція голови Окружного адміністративного суду, який говорить про те, що можна це зробити до 14 червня, але це рішення вже буде на межі, уточнив експерт.

«Ті політичні сили, які не готові йти на дострокові вибори, яким потрібно підготуватися, створити нові проекти, щоб переобратися, звичайно, не хочуть такого сценарію. Це і БПП, і НФ, і певною мірою «Самопоміч». Ну й навпаки, вигідні дострокові вибори «Опозиційній платформі – За життя». Бойко активний у цьому процесі, вже висувають вимоги, щоб почути звіт уряду, що може спричинити також його відставку», – пояснив він.

За яких умов можуть достроково розпустити Верховну радуСлово і Діло подивилося в Конституції, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду України.

Також, на його думку, в дострокових виборах зацікавлена «Батьківщина». Вони вже можуть претендувати на розширення представництва в парламенті.

З іншого боку, питання в тому, чи хоче Зеленський насправді розпускати Раду.

«Нібито є здорова політична логіка, яка говорить про те, що чим більше людина перебуває у владі, тим більше втрачатимесвою підтримку. Відповідно, це позначатиметься на його політсилі «Слуга народу». Тому є логіка в тому, щоб він зараз розпустив Раду й на тлі 73% підтримки його політична сила взяла хороший відсоток у Раді», – акцентував політолог.

Однак «Слуга народу» – поки віртуальна партія. Немає обласних осередків, кадрів для роботи. Є ризик, що доведеться спиратися на не дуже перевірені кадри, що також позначатиметься на його рейтингу, додав він.

«Тому є логіка і в тому, щоб ці півроку використати на свою користь – організувати свою політичну силу. Тим більше, якщо він говорить, що не хоче об'єднуватися зі старими політиками, то, ймовірно, вони можуть йти в політику двома колонами – «Слуга народу» та ще якийсь ліберальний проект із технократами. Але щоб друга група була впізнаваною й могла створювати коаліцію зі «Слугою народу», їй також потрібен час», – підкреслив фахівець.

Все ж таки Зеленський, напевно, поки подаватиме якісь законопроекти, пропонуватиме щось, якщо Рада підтримає його ініціативи, буде голосувати, то це підтвердить його авторитет. З іншого боку, якщо Рада не буде голосувати, то Зеленський завжди може сказати, що це погана стара система, з якою він бореться, тому давайте на парламентських виборах «зробимо їх разом», наголосив він.

На його думку, півроку буде, грубо кажуч, дискредитація старої системи, тролінг, тому, можливо, Зеленський і не втратить своєї підтримки.

«У Зеленського може бути виграшна позиція з двох сторін. Голосують – добре, не голосують – самі себе дискредитують. Тому малоймовірно, що Зеленський горить бажанням розпустити Раду. І без цього він має можливість не втратити підтримку, а восени показати результат», – резюмував Ігор Петренко.

Детальніше про умови, за яких можливий розпуск ВР, – за посиланням.

Також відзначимо, «Слово і Діло» підрахувало, скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав Петро Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: