Інавгурація Зеленського: коли обраний президент вступить на посаду

Читать на русском

Коли відбудеться інавгурація обраного президента Володимира Зеленського, поки точно сказати не можна. Одна з дат – 19 травня.
Слово і Діло

Кілька місяців передвиборчої кампанії, епопея з дебатами головних претендентів на президентський пост, другий тур виборів – усе позаду: Україна нарешті знає ім'я наступного глави держави. Тепер питання, коли ж відбудеться інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського.

Центральна виборча комісія 30 квітня оголосила офіційні результати президентських виборів: у другому турі Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів, чинний президент Петро Порошенко – 24,45%. 3 травня результати були опубліковані в газеті «Голос України».

Згідно зі статтею 87 закону України «Про вибори президента України», новообраний президент вступає на пост не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів. Це ж стаття говорить про те, що новообраний президент набуває повноважень з моменту складення присяги українському народу на урочистому засіданні Верховної ради.

За статтею 165 закону «Про регламент Верховної ради України», дату і час проведення урочистого засідання за погодженням з новообраним президентом визначають рішенням парламенту (в разі неухвалення такого рішення дату й час визначає спікер Ради).

З визначенням дати урочистого засідання починається найцікавіше. Ще до виборів у штабі Володимира Зеленського говорили про те, що обговорюють ідею дострокового розпуску Верховної ради. Згідно із законом президент не має права розпустити парламент, якщо до кінця його повноважень залишилося шість або менше місяців. Таким чином, якщо інавгурація відбудетьсяе до 27 травня, в Зеленського ще буде можливість розпустити Раду, а якщо після цієї дати, то такої можливості не буде. Тому нардепи, якщо не знайдуть для себе вигоди в достроковому припинення повноважень, будуть намагатися призначити урочисте засідання на самий кінець травня.

Інавгурація Зеленського може відбутися 19 травня

3 травня у Верховній раді була зареєстрована постанова про проведення інавгурації 19 травня (документ передали на розгляд керівництву). Автор постанови – позафракційний депутат Сергій Міщенко.

Наступного дня Володимир Зеленський і члени його команди провели в парламенті зустріч із керівництвом парламенту та головами фракцій. На зустрічі були присутні: Андрій Парубій, Ірина Геращенко, Оксана Сироїд, Вадим Новинський, Андрій Левус, Віктор Бондар, Олександр Черненко, Олег Березюк, Іван Крулько, Андрій Тетерук. Не було лише представників Радикальної партії, Олег Ляшко пізніше заявив, що «захоче Володимир зустрітися й порадитися – він знає мій телефон».

Після зустрічі Зеленський повідомив, що наполягав на проведенні інавгурації 19 травня: «Ми запропонували нашу дату 19 травня, і я пояснив, що потрібно вирішити цю дату, адже є зв'язок з нашими іноземними гостями, які хочуть зрозуміти свій графік. Всі хочуть приїхати до нас на святкування серйозного дня. Ми обговорювали різні дати». Він також зазначив, що ще рано говорити про розпуск парламенту: «Щойно в мене будуть повноваження, ви отримаєте відповідь».

Своєю чергою Бондар після зустрічі повідомив, що депутати пропонували обраному президенту провести інавгурацію 28 травня. Але в підсумку більшість керівників фракцій сказали, що їм потірбно порадитися з колегами. Андрій Тетерук заявив, що обговорювалася також дата 1 червня. Голосування в парламенті відбудеться, судячи з усього, у вівторок, 14 травня.

Крім того, 4 травня Зеленський написав листа Андрію Парубію, в якому наполягає на проведенні урочистого засідання Ради саме 19 травня. «В умовах зовнішньої агресії для нашої країни дуже важливо уникнути «вакууму влади» й забезпечити якнайшвидше набуття повноважень новообраного президента України», – йдеться в листі.

Варто було лише трохи наблизитися до якоїсь певної дати, відразу знайшлися ті, хто вважає проведення інавгурації 19 травня неприйнятним. Глава Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович сказав, що 19 травня – День пам'яті жертв політичних репресій, а тому дата невдала. «Тобто це траурний день, в який проводяться жалобні заходи в усій Україні, обмежена розважальні заходи й розважальне мовлення на ТБ», – зазначив він.

Олег Ляшко також вважає цю дату невдалою: «19 травня – День пам'яті жертв політичних репресій, тому, очевидно, дуже невдалий день для інавгураційних урочистостей. Новообраному президенту слід знати українську історію».

У команді Зеленського вже відповіли на ці претензії. Андрій Герус заявив, що раніше День пам'яті жертв репресій збігався з Днем Європи, й святкуванню останнього це не заважало, а значить, не завадить і проведенню інавгурації. «Ніхто із сьогоднішніх моралізаторів не був помічений у спробах зупинити святкування та музичні концерти. Жодних фейсбук-постів, жодних заяв. А ось для процедури демократичної зміни президента їм цей день поганий», – зазначив Герус.

Як за законом має відбутися інавгурація

Порядок інавгурації прописаний у законі, але раніше сценарист «Слуги народу» Юрій Костюк говорив, що офіційну процедуру команда Зеленського поважає, але «думає про фішечки». «Ми, до речі, думали, чи можна вивести депутатів в інше місце на інавгурацію, але для цього потрібно змінювати регламент. Тобто історичні процедури, які ми маємо поважати й виконувати. А потім ми ще щось придумаємо. Ми в процесі обговорення, не хочу розкривати всіх секретів. Я думаю, що такої інавгурації ще не було. Можу сказати, що щось буде цікаве», – запевняв він.

Згідно зі статтею 166 закону «Про регламент Верховної ради України»:

• Урочисте засідання Верховної ради з приводу складення присяги новообраним президентом відкриває голова парламенту, а в разі його відсутності – заступник.

• Для участі в засіданні запрошують голову Центральної виборчої комісії, голову Конституційного суду України та інших осіб, яких узгодять спікер, новообраний президент і голова КСУ.

• На початку засідання голова ЦВК має оголосити результати виборів, потім для приведення новообраного президента до присяги запрошують голову КСУ.

• Голова КСУ має повідомити про виконання новообраним президентом всіх конституційних вимог щодо несумісності з посадою, потім запрошує його на трибуну й вручає текст присяги.

• Новообраний президент, поклавши руку на Конституцію України, зачитує присягу, підписує її текст і передає голові КСУ.

• Після присяги голова КСУ оголошує про те, що новообраний президент склав присягу українському народу й вступив на посаду. Голова ЦВК вручає президенту посвідчення, а голова КСУ – офіційні символи влади.

• Президент виступає з інавгураційної промовою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які обіцянки вже встиг дати Володимир Зеленський.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: