Лавра має належати українській церкві – Філарет

Читать на русском
Патріарх Філарет заявив, що Почаївська Лавра та Києво-Печерську Лавра повинні належати українській церкві, а не російській.

Патріарх Філарет заявив, що Почаївська Лавра та Києво-Печерську Лавра повинні належати українській церкві, а не російській.

Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.Тиждень, яке було опубліковано в неділю, 20 січня, пише «Слово і Діло».

Підпал Лаври та перехід приходів до ПЦУ: до чого має бути готовою УкраїнаПравоохоронці затримали підозрюваного, який здійснив підпал у будинку на території Києво-Печерської лаври в понеділок, 14 січня. Про інцидент поговорили з експертами.

За його словами, держава виключно законними методами має повернути святині.

«Насильство ми відкидаємо відразу, тільки законними методами. Рада прийняла механізм, як громада може перейти до Української православної церкви. Вони повинні, користуючись цим законом, зібрати братію», - зазначив Філарет.

Він підкреслив, що братію змусять зібратися обставини.

«Збереться. Обставини змусять. Якщо вони повинні будуть перереєструватися в Російську православну церкву, а вони цього не захочуть, тоді вони не матимуть права юридичної особи. А не матимуть права юридичної особи - позбудуться багато чого», - вказав патріарх.

Він додав, що мова, зокрема, йде й про позбавлення Лаври.

«У тому числі і її. Доведеться. Бог створить умови, і їм доведеться. І я в це вірю і переконаний, що це буде. Тому що це святиня українська і повинна належати українській церкві, а не російській», - підсумував священнослужитель.

Нагадаємо, Філарет заявив, що назву нової помісної церкви неправильно переклали і вона повинна називатися не ПЦУ, а Українська православна церква.

Раніше патріарх Філарет отримав звання Героя України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: