Філарет розповів, коли ПЦУ отримає статус патріархії

Читать на русском
Почесний патріарх Православної церкви України Філарет розповів за яких умов новостворена церква зможе отримати статус патріархії.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет розповів за яких умов новостворена церква зможе отримати статус патріархії.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Главком».

Філарет розповів, що не мав запрошення до Стамбула на урочистості з вручення томосу, тому що перебуває у чині патріарха, а ПЦУ знаходиться у статусі митрополії.

«Мене не запросили (до Стамбула на урочистості з вручення томосу, - ред.) тому, що вони не хочуть визнати УПЦ в статусі патріархату, а визнають поки що в статусі тільки митрополії. А я патріарх, і якщо я буду присутній на цьому врученні як патріарх, то це значить, що Вселенський патріарх визнає українську церкву в статусі патріархату», - зазначив Філарет.

Також він додав, що наразі патріарх Варфоломей не виключає, що українська церква може бути в статусі патріархату.

«Якщо все українське православ’я об’єднається в одну церкву, це буде підстава для надання УПЦ статусу патріархату. Тому ми є патріархатом, але тільки в Україні, тобто невизнаним патріархатом. А визнаними ми є як Київська митрополія. Тому наша мета, наше завдання полягає в продовженні об’єднання з парафіями і духівництвом Московського патріархату. Коли ми об’єднаємось, тоді і звернемося до Вселенського патріарха з проханням надання нам статусу патріархату», - додав ієрарх ПЦУ.

Нагадаємо, Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Православній церкві України 11 жовтня 2018 року.

Об'єднавчий собор у Києві обрав 15 грудня предстоятелем помісної православної церкви України митрополита колишньої УПЦ КП Епіфанія (Думенка). Церемонія підписання Томосу відбулася 5 січня 2019 року в Стамбулі. Вранці 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю Православної церкви України Епіфанію посох і Томос про автокефалію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: