Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

Читать на русском
Сейм Латвії ухвалив заяву з нагоди 75-річчя депортації кримських татар, у якій ідеться, що радянська влада здійснила геноцид стосовно кримськотатарського народу.

Сейм Латвії ухвалив заяву з нагоди 75-річчя депортації кримських татар, у якій ідеться, що радянська влада здійснила геноцид стосовно кримськотатарського народу.

Як пише «Слово і Діло», про йдеться у повідомленні прес-служби парламенту Латвії.

5 років без Криму: український «чорний лебідь» у міжнародній політиціКрим залишається зоною напруженості між Україною, Росією та західними країнами. Що реально може зробити Україна для його повернення, аналізував політолог Олександр Радчук.

В ухваленому документі зазначається, що цілий ряд історичних джерел вказують на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. В тому числі - і проти кримських татар, щоб знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова, та щоб вижити їх з батьківщини.

Сейм у заяві також нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим. Латвійські парламентарі засуджують тривалу політику утисків та насильства з боку Росії щодо кримських татар.

«Ті кримські татари, хто відмовляється прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років насильно пригнічуються і переслідуються. Історія може повторитися», - сказав голова комісії Сейму з зовнішніх справ Ріхардс Колс.

Заява закликає міжнародне співтовариство та інституції відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму. Якщо ви помітили помилку, виді

Нагадаємо, план Кремля по анексії Кримського півострова був реалізований в лютому-березні 2014 року. Минуло ще майже два роки, поки окупація Криму була визнана на найвищому міжнародному рівні.

«Слово і Діло» писало - 5 років після анексії, чи заплатить РФ за Крим.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: