Мельничук передумав і підтримав проект закону, який передбачає рекламу українською мовою

Читать на русском

Нардеп Мельничук стверджував, що мовне питання призводить до розколу в країні, й обіцяв утриматися від голосування за законопроект, який зобов'язує давати рекламу лише українською мовою, але не дотримав слова.
Сергій МельничукСлово і Діло

Народний депутат України Сергій Мельничук пообіцяв утриматися на голосуванні за проект закону, який, серед іншого, передбачав, що реклама в Україні має бути лише українською мовою.

Таку обіцянку він дав 26 червня 2018 року в ефірі телеканалу NewsOne, нагадує «Слово і Діло». На запитання ведучої, чи голосуватиме нардеп «за рекламу лише українською», Мельничук відповів: «Я утримаюся».

Свою позицію він пояснив тим, що не варто загострювати питання мови.

«Щоб об’єднати суспільство, особливо в теперішній час, загострення питань мови не стоїть дуже гостро, й популістські законопроекти, які лунають, знову ж таки, щоб розколоти суспільство або загострити себе на фоні майбутньої виборчої кампанії, – це голий популізм. Але він усе-таки вносить розкол у країні. Так, українська мова – державна, й ми маємо робити все для того, щоб її популяризувати, але це потрібно робити не такими радикальними шляхами», – пояснив він.

Нагадаємо, що норму про обов'язкову рекламу українською мовою містив законопроект про статус державної мови.

Відзначимо, що до розгляду законопроекту в другому читанні нардепи приступили 28 лютого 2019 року. Парламент розглядав поправки до мовного закону чотири пленарних тижні й ухвалив його 25 квітня 2019 року 278 голосами.

Документ передбачає, зокрема, створення Національної комісії зі стандартів державної мови. Також передбачається застосування української мови в публічних сферах, у тому числі у сфері культури, на телебаченні та радіомовленні, в друкованих засобах масової інформації, в книговиданні та книгорозповсюдженні, а також у рекламі, при виготовленні вивісок і табличок.

Народний депутат Сергій Мельничук підтримав цей законопроект, хоча раніше обіцяв утриматися при голосуванні. Тому його обіцянка отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Мельничук дав 40 обіцянок, з яких 8 виконав, а 24 – провалив.

Раніше ми писали, як виконує обіцянки народний депутат Сергій Мельничук.

Як голосували нардепи за проект закону про державну мову, дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: