Вибори президента Казахстану: ЦВК зняла кандидата, який провалив іспит із мови

Читать на русском
Центральна виборча комісія Казахстану відмовила у висуванні кандидатом в президенти громадському діячеві Жуматаю Алієву, який не зміг скласти іспит на володіння державною мовою.
Фото Казинформ.

Центральна виборча комісія Казахстану відмовила у висуванні кандидатом в президенти громадському діячеві Жуматаю Алієву, який не зміг скласти іспит на володіння державною мовою.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє видання Tengrinews.kz.

Президент Казахстану виступив за зміну алфавітуПерехід казахської мови на латиницю стане важливим етапом духовної модернізації, заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

«2 травня 2019 року в Центрвиборчкомі відбулося засідання лінгвістичної комісії щодо встановлення вільного володіння Жуматаем Алієвим державною мовою. За результатами іспиту лінгвістична комісія прийняла рішення, що кандидат в президенти не володіє вільно державною мовою» – зачитала проект постанови член ЦВК Ляззат Сулеймен на засіданні.

Вона зазначила, що згідно з другим пунктом постанови ЦВК відмовляє Алієву в реєстрації кандидатом у президенти.

Член лінгвістичної комісії Аділь Ахметов повідомив, що Алієв у письмовому завданні він допустив 19 помилок із пунктуації та стилістики.

Жуматай Алієв був висунутий громадським об'єднанням «Халиқ демографіяси» 26 квітня 2019 року. У різні роки він працював в Адміністрації президента, був ректором Центрально-Азіатського університету, заступником голови Асамблеї народу Казахстану, з 2012 по 2016 роки - депутат Мажилісу V скликання.

Позачергові вибори президента Казахстану призначені на 9 червня.

Нагадаємо, 19 березня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у зверненні до народу заявив, що подає у відставку.

Касим-Жомарт Токаєв прийняв присягу президента і пообіцяв дотримуватися усталеного курсу країни.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: