Рада ухвалила закон про державну мову: як голосували нардепи

Читать на русском

Верховна рада 25 квітня ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон визначає українську мову єдиною державною, нею має володіти кожен громадянин України й усі претенденти на громадянство. Українською мають розмовляти всі чиновники, викладачі, лікарі, судді, депутати, прокурори. За наругу та зневагу до української мови передбачається покарання. Відзначимо, що норми закону не поширюються на приватне життя. «Слово і Діло» розбиралося, хто як голосував у парламенті.

За закон проголосували 278 народних депутатів, 38 – виступили проти, 7 – утрималися, 25 – не голосували.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» дала 106 голосів «за», Григорій Тіміш і Давид Макар'ян – утрималися. Голосів «проти» не було, 5 членів фракції не голосували. З «Народного фронту» за закон виступили 66 депутатів, двоє не голосували.

«Самопоміч» дала 21 голос «за», Радикальна партія – 21 голос, «Батьківщина» – 16 голосів, «Воля народу» – 7 голосів (4 нардепи не голосували, 8 були відсутні). Група «Відродження» підтримала закон лише 4 голосами, Василь Гуляєв та Антон Кіссе виступили проти, Валерій Писаренко та Артем Ільюк утрималися.

Фракція «Опозиційного блоку» майже всі складом виступила проти закону: 31 голос «проти» з 38, 4 особи були відсутні, 3 – не голосували. З позафракційних депутатів було 37 голосів на користь «мовного» закону, 5 – «проти» (Юрій Бойко, Сергій Дунаєв, Юлій Іоффе, Сергій Льовочкін, Євгеній Мураєв), 3 – утрималися (Іван Балога, Віктор Балога, Яків Безбах), 3 – не голосували, 13 – були відсутні.

Нагадаємо, Андрій Парубій заявив, що невідкладно поставить на голосування пропозицію відкликати його з посади спікера Ради, але лише після підписання закону про мову.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: