Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Мельничук

Читать на русском
Екс-командир батальйону Айдар Сергій Мельничук виконав лише 19 відсотків обіцянок і зібрався йти на нові парламентські вибори.
Сергій Мельничук

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Мельничук (позафракційний).

Колишній командир батальйону «Айдар» Сергій Мельнічук пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року третім номером за списками Радикальної партії Олега Ляшка. На початку лютого 2015 року нардепа зі скандалом виключили з партії після того, як він влаштував акцію протесту під Міноборони, намагаючись зберегти свій вплив на батальйон, який перейшов до складу ЗСУ. Мельничук приєднався до депутатської групи «Воля народу» і є позафракційним депутатом.

За час каденції Мельничук дав 32 обіцянки, з яких 6 виконав (19%), а 23 – провалив. До закінчення депутатських повноважень йому потрібно виконати ще 3 обіцянки. Відзначимо, що багато обіцянок Мельничука належать до передвиборчої програми Радикальної партії, за списками якої він потрапив до парламенту. Нардеп мав цю програму виконувати, оскільки взяв на себе певні зобов'язання перед виборцями.

Так, Мельничук провалив передвиборчу програмну обіцянку домагатися запровадження мораторію на продаж землі. Цю тезу «радикали» послідовно відстоюють протягом усього восьмого скликання й більшістю голосують за продовження мораторію.

Двічі Мельничук підтримав продовження мораторію – 10 листопада 2015 року та 6 жовтня 2016-го. Однак коли Рада голосувала з цього приводу втретє, 7 грудня 2017 року, нардеп проголосував «проти».

Також в актив провалених обіцянок Мельничука потрапили й усі невиконані передвиборчі запевнення «радикалів», у тому числі й популістські. Політсила взяла на себе зобов'язання перед виборцями запровадити кризовий податок для олігархів, однак жоден представник партії протягом чотирьох років не ініціював відповідного законопроекту.

Втім, у Мельничука є й власні невиконані обіцянки. В січні 2017 року він заявив, що не голосуватиме за законопроект про Антикорупційний суд, тому що суддів і так достатньо, просто потрібно якісно виконувати законодавство. Однак депутат порушив власне запевнення вже під час першого читання зазначеного законопроекту, віддавши свій голос за цю ініціативу.

Багато обіцянок Мельничук провалив через те, що не голосував за ініціативи, які могли б сприяти реалізації його запевнень. Відзначимо, що за даними письмової системи реєстрації Верховної ради, Мельничук пропустив 68% пленарних засідань.

Впорався нардеп із наміром проголосувати за зняття недоторканності з п'яти народних депутатів: Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгена Дейдея, Максима Полякова та Борислава Розенблата. Коли влітку 2017 року Верховна рада розглядала постанову про позбавлення імунітету перелічених нардепів, Сергій Мельничук підтримав їх усі. Але Євген Дейдей та Андрій Лозовой залишилися недоторканними, оскільки Раді не вистачило голосів.

Також Мельничук виконав передвиборчу програмну обіцянку домагатися зменшення податків на заробітну плату. Нардеп проголосував за зміни до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році. Згідно з концепцією ухвалених податкових змін, із 2016 року ставка податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток встановлювалася на рівні 18%, а єдиного соціального внеску та податку на додану вартість – 20%. Разом із тим ставки ПДФО та податку на прибуток склали 17% із 2017 року.

Виконав Мельничук і свою обіцянку оприлюднити документи, що вказують на корупцію в органах державної влади. Нагадаємо, що 12 травня 2015 року тодішній генпрокурор Віктор Шокін направив до Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Сергія Мельничука, якого підозрювали в створенні злочинної організації. Наступного дня депутат заявив журналістам, що на його звернення про зловживання в зоні АТО ніхто не реагує, тому під час слідства над ним нардеп використає наявні в нього документи про корупцію.

«А те, що їм говориш: «То ви ж танки ріжете на металобрузт», ніхто не бере до уваги. Що вивозиться із зони АТО металобрухт, під металобрухтом лежать зенітні установки й заряди до «Градів», а потім у Харкові вибухи. Ніхто це до уваги не бере. Якщо говориться про те, що є люди, які зраджують, які змогли зірвати план, який допоміг би провести розблокування Дебальцевого, щодо цих людям жодних справ не відкривається й не ведеться.

Система ще гірша, ніж була за Януковича. Система прогнила повністю. І в мене документів, які підтверджують усе це, дуже багато. Я готовий привселюдно ці документи виставляти, коли відбуватиметься слідство, й показувати, щоб весь український народ бачив, хто і що (скоює злочини та які – ред.)», – заявив депутат у парламенті.

За місяць екс-комбат батальйону «Айдар» оприлюднив фото російського посвідчення нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Олега Недави («Академія проблем безпеки, оборони і правопорядку»). За словами депутата, Недаву затримали рік тому біля міста Щастя, коли той прямував на переговори із сепаратистами. В червні 2015 року Мельничук оприлюднив інформацію про корупцію в зоні проведення АТО.

До закінчення депутатських повноважень нардепу потрібно виконати 3 обіцянки. Мельничук пообіцяв утриматися на голосуванні за проект закону про рекламу в Україні українською мовою.

«Щоб об’єднати суспільство, особливо в теперішній час, загострення питань мови та популістські законопроекти, які лунають, знову ж таки, щоб розколоти суспільство або загострити себе на тлі майбутньої виборчої кампанії, – це голий популізм. Але він вносить розкол у країні. Так, українська мова в нас державна, і її потрібно популяризувати, але не такими радикальними шляхами», – пояснив він свою позицію в ефірі одного з телеканалів.

Ще Мельничук заявив, що балотуватиметься в народні депутати на наступних парламентських виборах у 2019 році.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: