Скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав Порошенко

Читать на русском
Порошенку потрібен мир на Донбасі для того, щоб остаточно не провалити запевнення зі своєї інавгураційної промови.

Чотири роки тому Петро Порошенко став президентом України. Під час своєї інавгураційної промови він встиг дати шість обіцянок, які ми ретельно зафіксували. До речі, деякі запевнення він давав ще під час передвиборчої кампанії. «Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки обіцянок з інавгураційної промови встиг виконати Петро Порошенко протягом чотирьох років.

Практично вся урочиста промова Порошенка чотири роки назад була присвячена встановленню миру на Донбасі. Це й не дивно, адже й передвиборча риторика ще кандидата в президенти будувалася на обіцянці якнайшвидше завершити війну. Нагадаємо частину промови Порошенка:

Петро ПорошенкоНародний депутат України

«Я прагну миру й доб'юся єдності України. По-перше, звільнення від кримінальної відповідальності тих, на чиїх руках немає крові українських воїнів та мирних людей, і тих, хто не причетний до фінансування тероризму. По-друге, контрольований коридор для російських найманців, які захочуть повернутися додому. По-третє, мирний діалог. Зрозуміло, що не зі стрілковими, абверами, бісами та іншою нечистю. Йдеться про діалог із мирними громадянами України. (Оплески)

Навіть із тими, хто дотримується інших, ніж я, поглядів на майбутнє країни. Я використаю весь свій дипломатичний досвід, щоб забезпечити підписання міжнародного договору, який би прийшов на заміну Будапештському меморандуму. Але для цього нам потрібно якнайшвидше, якнайшвидше, я підкреслюю, підписати економічну частину угоди. Щойно ЄС ухвалить відповідне рішення, підпис українського президента миттєво з'явиться під цим доленосним документом».

Деескалацію конфлікту з Росією Порошенко обіцяв у передвиборчій програмі й підтвердив словами з інавгураційної промови: «Я прагну миру й доб'юся єдності України».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв підписати новий міжнародний договір, замість Будапештського меморандумуСказано 7 червня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Невдовзі почалися переговори в Мінську, на які українці покладали великі надії. Але час минав, а зустрічі політиків у Мінську обростали новими протоколами й угодами та поступово перетворилися на млявий процес із різними форматами. Тристороння контактна група періодично підписувала черговий документ про розведення сторін на лінії зіткнення на Донбасі й встановлення зон безпеки. Але припинення вогню не вдалося досягти до сьогодні. За цей час на Донбасі загинули понад 10 тисяч українців.

У лютому 2018 року Порошенко заявив, що Донбас може стати успішним прикладом мирного врегулювання конфлікту, якщо Росія продемонструє готовність до компромісу та погодиться на введення миротворців на всю територію окупованого сходу України.

Щодо обіцяної амністії на сході країни всім, у кого немає крові на руках і хто добровільно складе зброю, то вона прописана у плані президента для мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який Порошенко підписав у червні 2014 року. Також цей документ передбачає контрольований коридор для російських найманців.

Але протягом останніх чотирьох років перебування на посаді президента України Петру Порошенку не вдалося забезпечити підписання міжнародного договору,який би прийшов на заміну Будапештському меморандуму. В Міністерстві закордонних справ України «Слову і Ділу» повідомили, що розробка та підписання такого договору не планується.

Беззаперечним є той факт, що через 20 днів після інавгурації під час саміту голів Європейського Союзу в Брюсселі президент Петро Порошенко підписав економічну частину Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Зазначимо, що політична частина була підписана 21 березня прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком.

Отже, можна констатувати, що із шести обіцянок Порошенко чотири виконав і одну провалив. Але чому тоді через чотири роки в президента така мізерна електоральна підтримка? Якщо вже й говорити про єдність країни, то зараз вона стала набагато меншою, ніж після позачергових виборів 2014 року, коли 54% українців підтримали Порошенка, сподіваючись на швидке завершення війни.

Але оскільки миру на Донбасі досі немає, то говорити загалом про виконання гучної передвиборчої риторики Порошенка не доводиться, поки на сході майже щодня продовжують гинути наші воїни та мирні люди. Навіть виходячи з того, що президентом були ініційовані законопроекти, спрямовані на врегулювання конфлікту та повернення Донбасу до мирного життя, забезпечити їх виконання в односторонньому порядку неможливо. І через чотири роки більшість із нас нарешті зрозуміли, що це залежить не лише від президента.

Раніше ми писали, що Порошенко подякував депутатам за «подарунок на четверту річницю президентства».

Чому наприкінці каденції Порошенко став виконувати менше обіцянок, ніж чотири роки тому, – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: