Інфляція в квітні прискорилася – Держстат

Читать на русском
На зростання інфляції в квітні вплинули овочі, що різко подорожчали. За місяць ціни на них зросли на 12,6 відсотка.

В Україні продовжує зростати інфляція. За підсумками квітня, споживчі ціни, порівняно з березнем, зросли на 1%.

Як пише «Слово і Діло», про це свідчать дані Держслужби статистики.

Зростання цін та інфляція: скільки коштує м'ясний кошик в УкраїніЗа даними Держстату, річна інфляція сповільнилася до 8,8 відсотка. Темпи зростання цін продовжують знижуватися. Більше про ціни на м’ясну продукцію знають експерти.

Загалом з початку року ціни в Україні зросли на 3,4%. При цьому в річному вимірі (до квітня 2018 року) інфляція прискорилася до 8,8%.

Так, продукти харчування в квітні подорожчали на 1,5%. Найбільше подорожчали овочі - на 12,6%, в т.ч. білокачанна капуста - на 43,9%, цибуля - на 29,1%, буряк - на 16,8%, морква - на 14,9%, картопля - на 5,7%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 1,2%, на одяг і взуття - на 1,9%. Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива подорожчали на 0,2%.

Предмети домашнього вжитку і побутова техніка подорожчали на 0,2%, охорона здоров'я - на 0,6%, транспорт на 1,0% (в т. ч. пальне на 2,7%), зв'язок на 1,1%, відпочинок і культура подешевшали на 0,1%, освіта не змінилася, ресторани і готелі подорожчали на 0,8%.

Відзначимо, в січні місячна інфляція становила 1% (річна - 9,2%), в лютому 0,5% (8,8%), в березні 0,9% (8,6%).

Як відомо, НБУ прогнозував інфляцію на рівні 6% ± 2 п.п. на кінець 2018 року, але зростання цін перевищив очікувані параметри, досягнувши 9,8%, що є мінімальним показником за п'ять років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: