Нацбанк пояснив уповільнення інфляції

Читать на русском
Динаміка споживчої інфляції свідчить, власне, про послаблення інфляційного тиску, говорять у НБУ.

Показник інфляції в лютому практично відповідав прогнозам Національного банку. Головним фактором уповільнення зростання цін стало зміцнення гривні.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в коментарі на сайті НБУ.

НБУ оприлюднив прогноз інфляції на найближчі рокиГоловним фактором, який обумовить зростання цін у 2019 році, буде підвищення тарифів і заробітних плат, що збільшуватимуть виробничі витрати бізнесу й стимулюватимуть споживчий попит.

Там нагадали, що споживча інфляція в лютому в річному вимірі сповільнилася до 8,8% з 9,2% у січні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,5%. Базова інфляція в річному вираженні в лютому сповільнилася до 7,8% з 8,3% у січні.

«Базова інфляція сповільнилася трохи швидше, ніж очікувалося, завдяки істотному зміцненню обмінного курсу гривні. Це компенсувало більш високі темпи зростання цін на продукти харчування, викликані переважно тимчасовими факторами», - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що сповільнилося зростання цін на непродовольчі товари (до 2,8% р/р). Це відбувалося насамперед завдяки зміцненню обмінного курсу гривні, що позначилося на вартості імпортованих товарів.

Як наголошується в повідомленні, темпи зростання цін на послуги знизилися до 14,1% р/р. Річні темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки знизилися до 9,2% р/р. Зростання цін на сирі продукти харчування в лютому прискорилося до 4,6% р/р. Темпи зростання адміністративно регульованих цін залишилися незмінними (18,7% р/р). Ціни на паливо продовжували знижуватися (на 5,9% р/р) завдяки падінню світових цін на нафту в попередні місяці і зміцненню курсу гривні.

«Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових свідчить про ослаблення інфляційного тиску, що відповідає прогнозу Національного банку», - говориться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що з початку року гривня зміцнилася майже на 4,5%.

У НБУ заявили, що не утримують курс гривні і після виборів зниження її курсу не буде.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: