НБУ оприлюднив прогноз інфляції на найближчі роки

Читать на русском

Головним фактором, який обумовить зростання цін у 2019 році, буде підвищення тарифів і заробітних плат, що збільшуватимуть виробничі витрати бізнесу й стимулюватимуть споживчий попит.

Національний банк зберіг прогноз інфляції на 2019-2020 роки на колишньому рівні.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ.

Ціни на продукти та інфляція: що приховує статистикаДержстат повідомив про зростання цін у 2018 році на 10,9 відсотка (січень-грудень). Саме таким став офіційний індекс споживчих цін в Україні.

Прогноз зростання цін у 2019 році – 6,3% на кінець року.

Зазначається, що в 2019-2020 роках споживча інфляція знижуватиметься – до верхньої межі цільового діапазону 5% ± 1 п. п. на початку 2020 року й цільового рівня 5% наприкінці року.

Головним фактором, який обумовить зростання цін у 2019 році, буде підвищення тарифів і заробітних плат, що збільшуватимуть виробничі витрати бізнесу й стимулюватимуть споживчий попит. Однак на прогнозному горизонті проінфляційний вплив цих факторів поступово послаблюватиметься.

Зниження інфляції забезпечуватиме жорстка монетарна політика НБУ й стримана фіскальна політика уряду щодо значних обсягів планових погашень держборгу.

Також уповільненню інфляції сприятимуть низька волатильність курсу гривні та помірні темпи зростання цін на імпортні товари, в тому числі енергоносії та продовольство.

Раніше експерти розповіли, що впливатиме на інфляцію в 2019 році.

Також у Держстаті розповіли, на що українці витрачають свої доходи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: