НБУ назвав ризики фінансової стабільності України

Читать на русском
Рішення судів щодо націоналізації ПриватБанку можуть мати негативні наслідки для України, кажуть в НБУ.

Судові рішення щодо націоналізації ПриватБанку і тиск на Національний банк є головними загрозами фінансової стабільності України.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в заяві Комітету з монетарної політики НБУ.

Суд скасував націоналізацію ПриватБанку. Чи варто панікувати?НБУ оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва про неправомірність націоналізації ПриватБанку. Чого чекати далі та чи є небезпека для клієнтів банку, обговорили з експертами.

Зазначається, що недавні судові рішення стосовно ПриватБанку можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи, створюють загрози фінансової стабільності в цілому.

«Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, яка є фундаментом для посилення довіри бізнесу і населення до рішень з монетарної політики і банківського нагляду», - йдеться в заяві.

У НБУ вважають, що зазначені ризики в разі їхньої реалізації можуть мати масштабні наслідки, оскільки загрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів й ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за держборгом.

Водночас більшість членів комітету (8 осіб) зазначили, що реалізація таких ризиків є форс-мажором і не входить в базовий макроекономічний сценарій, який передбачає поступове пом'якшення монетарної політики.

«Однак у разі збільшення ймовірності їхньої реалізації Національний банк повинен буде відповідно реагувати, в тому числі монетарними інструментами», - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, буквально за тиждень суди прийняли три рішення щодо ПриватБанку на користь бізнесмена Ігоря Коломойського. У тому числі про незаконність націоналізації.

Крім того, 19 квітня він подав п'ять нових позовів до Господарського суду Києва до Національного банку і ПриватБанку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: