Супрун розповіла про вплив алкоголю на організм людини

Читать на русском
В.о. міністра охорони здоров'я вирішила поділитися фактами про вплив алкоголю на організм людини, зазначивши, що наслідки його вживання будуть незворотними.

В.о. міністра охорони здоров'я вирішила поділитися фактами про вплив алкоголю на організм людини, зазначивши, що наслідки його вживання будуть незворотними.

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Алкоголь не рятує від депресії. Супрун зазначає, що непитущі і алкоголіки мають приблизно однакові шанси розвинути депресію - 70% і 80% відповідно.

Вона зазначає, що люди можуть впасти в депресію не через нестачу етилового спирту в крові, а через життєвої ситуації і брак спілкування з друзями. Важливо розрізняти причини і наслідки.

«Вміти пити» погано. Якщо ви п'єте, і не п'яніє, значить, ваші ферменти алкогольдегідрогенази вміло руйнують алкоголь. Тим часом людина продовжує напиватися, бо не відчуває сп'яніння і думає, що все під контролем. Але спирт у печінці стає оцтовим альдегідом - з'єднанням, яке також токсичне для організму. Краще «не вміти пити», тобто мати малоефективну алкогольдегідрогеназу і заздалегідь зупинятися.

Безпечної дози алкоголю не існує. Як би ми не старалися пити «помірно», алкоголь діє на кожну клітину тіла та їй шкодить. Алкоголь збільшує ризик деменції, раку підшлункової, стравоходу, печінки, прямої кишки, молочної залози. Люди, які надмірно споживають алкоголь, мають більш високі ризики серцево-судинних хвороб, гіпертензії та абдомінального ожиріння. Крім цього, алкоголь погіршує поглинання вітамінів кишечником.

Алкоголь змінює роботу генів, залучених до обміну холестерину, підтримку цілісності судин, нейропластичности, і рецепторів нейромедіаторів. Ці зміни називаються епігенетичними. Досить часто епігенетичні зміни тривалі і навіть можуть передаватися наступним поколінням. Алкоголізм призводить до того, що гени запускають різні процеси - мозок гірше контролює поведінку, рівень холестерину і запальний фон у тілі зростають.

Також Супрун прокоментувала вплив соцмереж на психіку людей.

Раніше повідомлялося, що Супрун закликає українців вакцинуватися від сказу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: