Супрун розповіла, як під час дебатів побороти страх перед публікою

Читать на русском
Супрун розповіла, як побороти страх перед публікою й дала поради. За її словами, нервуватися через виступ перед аудиторією нормально, проте важливо навчитися контролювати свої емоції.

Уляна Супрун розповіла, як побороти страх перед публікою й дала поради. За її словами, нервуватися через виступ перед аудиторією нормально, проте важливо навчитися контролювати свої емоції.

Як пише «Слово і Діло», про це в. о. міністра охорони здоров'я розповіла в Facebook.

Дебати на стадіоні: що скажуть Зеленський і Порошенко перед 2-м туром19 квітня на Олімпійському відбудуться дебати. Суперечки про публічний виступ кандидатів почалися відразу після 1-го туру. Нарешті, штаби кандидатів підписали угоду. Про що говоритимуть і що буде, якщо для когось дискусія стане провальною, обговорили з експертами.

«Говорити на публіці рано чи пізно доводиться багатьом з нас, і це вельми непросто. Нервуватися через виступи перед аудиторією, особливо великою, нормально. Головне - навчитися контролювати свої емоції», – пише Супрун.

Вона радить почати з правильної постави й розслабити зв'язки. «Кілька хвилин голосно позіхайте. Потім покладіть руку на груди і все нижче і нижче говоріть звук «хаммммм» - ви повинні відчути вібрацію. Регулярно робіть ці вправи, і ви зможете говорити голосом нижче, ніж раніше, з обертонами», – написала в. о. міністра охорони здоров'я.

Щоб подолати страх, Супрун пропонує уявити, що всі люди, які дивляться на кандидатів, щойно прокинулися і в піжамах.

«Всі сонні, незачесані, а ви такі свіженькі, в голові ясність, зараз їм розповісте. Нічого страшного з вами не станеться - усвідомте це.

«Публічні виступи це безпечно для здоров'я і життя», - заспокоює керівниця МОЗ. Також вона радить знайти точку опори і візуальний контакт з людьми.

«Не ховайте очі, не дивіться в порожнечу. Саме візуальний контакт допоможе вам тримати увагу і отримувати зворотний зв'язок: чи розуміють вас, чи цікаво людині з вами, наскільки вона з вами згодна або готова заперечити», - пояснила Супрун.

Також, за її словами, варто пити воду під час виступу, бути готовим до питань - продумати відповіді на них, потренуватися з промовою і не боятися пауз.

«Заспокійливе, але не алкоголь. Алкоголь дійсно знімає тривожність в короткостроковій перспективі, а також може поліпшити вміння говорити іноземними мовами. Але, по-перше, не існує безпечної дози алкоголю. По-друге, сп'яніння може ще більше сплутати мову і думки, а тільки лише вміст алкоголю впаде, тривожність ще більше посилиться», - підсумувала Супрун.

Як відомо, країна обговорює можливі дебати Володимира Зеленського і президента Петра Порошенка, аналізи та стадіон. Якщо раптом ви не в курсі, як виборча кампанія докотилася до цієї точки, «Слово і Діло» нагадає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: