Супрун заявила, що нервові клітини відновлюються

Читать на русском
У приклад вона навела результати нещодавнього дослідження мозку людей, які заповідали свої тіла після смерті дослідним центрам.

Часто кажуть: «Не треба нервувати, нервові клітини не відновлюються». Однак в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook зазначила, що не все так катастрофічно, адже одні нейрони гинуть, а інші - народжуються.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

«Нейрони гинуть і народжуються все наше життя, хоча і з різною інтенсивністю. У людей процес утворення нових нейронів найінтенсивніший в дитинстві. При цьому нейрони гинуть перш за все не через стрес, а через неправильне харчування, алкоголь, вихлопні гази, нестачу руху, і навіть навчання та спілкування», - пояснила Супрун.

Вона стверджує, що поки мозок живий, він постійно будує нейронні мережі. Тому наше завдання, за словами в.о. міністра охорони здоров'я, підтримувати здоров'я мозку, щоб йому було легше це робити.

Супрун також розповіла про вплив стресу на нервову систему.

«Стрес насправді не вбиває нейрони, хоча може викликати тимчасове зменшення обсягу мозку. У це можна повірити - адже нервова і гормональна реакція на стрес - це еволюційне пристосування. Реакція на стрес допомагає нам переживати важкі часи, пристосовуватися, мобілізуватися і швидко вчитися, а не вбиває. З іншого боку, той факт, що процес утворення нейтронів може тривати все життя, тобто «нервові клітини відновлюються», відомий ще із 1960-х й знаходить нові і нові підтвердження в наш час», - повідомила Супрун.

У приклад вона навела результати нещодавнього дослідження мозку людей, які заповідали свої тіла після смерті дослідним центрам. Так, було виявлено, що після 80 років у людей, які курили і померли від раку, в гіпокампі (частина мозку, яка має рішуче значення для довгострокової пам'яті, - ред.) не припиняли утворюватися нові нейрони.

«У мозку все життя відбуваються перебудови нейронних мереж, поява і загибель нейронів, і нам необхідна стимуляція різними факторами, щоб підтримувати здорову роботу мозку», - пише Супрун. Виходячи з цього, вона порадила українцям займатися спортом, правильно харчуватися і жити активним соціальним життям.

Раніше Супрун розповіла, як під час дебатів побороти страх перед публікою.

Також вона нагадала про правила здорового способу життя.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: