Депутати ЄП висловилися щодо запровадження паспортів РФ на Донбасі

Читать на русском
Росія продемонструвала намір подальшої дестабілізації ситуації в Україні, вважають європарламентарії.

Депутати Європейського парламенту (ЄП) засудили дії Російської Федерації щодо спрощення видачі російських паспортів громадянам України, які проживають на території підконтрольної «ЛДНР».

Як пише «Слово і Діло», відповідну заяву в п'ятницю, 26 квітня, було опубліковано на сайті Європарламенту.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

«Ми засуджуємо указ президента Російської Федерації від 24 квітня 2019 року, яким запроваджуються спрощені процедури подачі на російське громадянство і на отримання російських паспортів для осіб, які постійно проживають у деяких районах Донецької і Луганської областей України. Цей російський указ неприйнятний і знову демонструє неповагу російської влади до суверенітету України і міжнародного законодавства», - йдеться в заяві.

Депутати зазначили, що Росія продемонструвала намір подальшої дестабілізації ситуації в Україні всього через три дні після того, як народ України мирно обрав нового президента шляхом конкурентних виборів.

«Це рішення є продовженням російського тренду видачі російських паспортів у конфліктних районах країн Східного партнерства, які знаходяться поза контролем національних урядів», - йдеться в документі.

Депутати заявили, що такий указ Кремля дедалі більше послаблює очікування міжнародної спільноти щодо повного виконання мінських угод.

Заяву підписали доповідач Комітету Європарламенту із закордонних справ щодо України Міхаель Ґалер, голова делегації Європарламенту в Парламентській асамблеї Східного партнерства Ребекка Гармс і голова делегації Європарламенту в парламентському комітеті асоціації ЄС-Україна Даріуш Розатті.

Нагадаємо, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями окремих районів Луганської і Донецької областей України. Він заявив, що його рішення має суто гуманітарний характер.

Чинний президент України Петро Порошенко назвав це рішення Путіна спробою легімітізаціі присутності Росії на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: